Letošní šampion v plivání ořechů na dálku rekordních 14 metrů nepřekonal

2. říjen 2017

Mistrovský titul ze šampionátu v plivání ořechů na dálku putuje letos do Rakovníka. Získal ho Ladislav Mesaroš výkonem 13 metrů a 89 centimetrů, i když rekord se mu překonat nepodařilo.

Mistrovství světa v plivání ořechů se konalo v neděli v obci Ořech u Prahy letos už po sedmé. Na startovní čáru se letos postavily více než tři desítky borců. A jak vlastně tato soutěž vznikla? „Jsme patrioti, tak jsme přemýšleli, v čem by se dalo soutěžit, aby Ořech hrál hlavní roli,“ naznačil zrod soutěže její organizátor Vladimír Glaser.

Šampionát má svá pevná pravidla. „Každý si může přinést svůj vlašský ořech. Máme prkno, kde se začíná a tam kam ořech doletí a doskáče, tak to je výkon sportovce,“ dodal Glaser.

Letos se šampionát mohl opět chlubit mezinárodní účastí. Až z Kalifornie sem přijel Matt Van Order. Plán měl jasný - doplivnout ořech tak daleko, jak bude možné. Borci z Černošic a Rakovníka ale Američanovy smělé plány zadusili hned v zárodku. Mají za sebou několik let tréninku. Jako například Miloš Kotrba, který získal vůbec první mistrovský titul před sedmi lety. Ani on ale nebyl se svým výkonem letos spokojený. Doplivnul slabých dvanáct metrů.

I v dětské kategorii už rostou šampioni - uplivnou i devět metrů

A pak už si na startovní čáru stoupnul Ladislav Mesaroš a všechny ohromil. Jeho výkon zněl 13 metrů 89 centimetrů. „Musíte do toho dát všechno,“ prozradil s úsměvem tajemství svého vítězství.

Rakovnickým se letos dařilo. Druhé místo získala v dětské kategorii i dcera pana Mesaroše. Čtrnáctimetrový rekord však pro letošní rok zůstává nepřekonán.

Mistrovský titul putuje letos do Rakovníka
Spustit audio