Letošního festivalu ZUŠ Open se zúčastní 130 tisíc dětí ze 439 základních uměleckých škol

22. květen 2023 13:45

Během jedné z největších kulturních událostí u nás po celé dva týdny od neděle 21. května do neděle 4. června ožijí uměním parky, náměstí, kostely a celá řada dalších veřejných míst. ZUŠ Open vyvrcholí 3. června ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR, kde se do společného programu zapojí na 800 účinkujících ze ZUŠ ze všech krajů.

Na 500 nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení, výstav, happeningů a dalších akcí připravilo v rámci sedmého ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open 439 základních uměleckých škol.

Program ZUŠ Open tak nabízí celou řadu krajských přehlídek nebo akcí s charitativním přesahem, se zapojením žáků ze speciálních škol. Například ZUŠ Středočeského kraje rozezní a rozehrají zámek v Litni.

Festival je hlavně o spolupráci

Festival je podle jeho ředitelky Irena Pohl Houkalové striktně nesoutěžním. „Dá se samozřejmě říci, že každá škola má nějaké své reference, charisma. Nicméně právě festival ZUŠ Open nechce podporovat konkurenci, ale spolupráci," uvádí ředitelka.

Patronkou projektu je mezzosopranistka Magdalena Kožená. Ta žila dlouhá léta v Německu také se svými třemi dětmi. Překvapilo jí, že tamní školní systém základní umělecké školy nenabízí.

„Je to trošku paradoxní, že v Čechách a na Moravě má každý má pocit, že to je zcela normální chodit do ZUŠ. A nikdo vlastně neví, jak unikátní to je, a že to vlastně nikde jinde není. A připadlo mi strašně důležité na to upozornit. Proto vznikla myšlenka celé té nadace a festivalu.“

ZUŠ Open - Magdalena Kožená

Na pódiích po celém světě zpívá světoznámá operní pěvkyně přes 20 let. Přesto je pro ni stále aktuální téma trémy. Jak s ní pracuje a co by poradila vystupujícím dětem?

Moje paní učitelka ze ZUŠky vždycky říkala, když jsem šla na vystoupení: ,Neboj se za sebe, boj se za skladatele.' A mně aspoň pomáhá v takových situacích to, že člověk by si měl uvědomit, že tam je pro radost,“ radí Magdalena Kožená.

Koncert ve Vladislavském sálu

V rámci ZUŠ Open Magdalena Kožená uspořádá 8. června benefiční koncert Pro budoucnost. Vystoupí v historických prostorách Vladislavského sálu na Pražském hradě. Výtěžek věnuje na podporu talentovaných dětí s hendikepem nebo sociálně znevýhodněných.

Pod tradičním festivalovým mottem „ZUŠ Open pomáhá“ budou na programu i další akce akce s významným sociálním přesahem směrem k pomoci potřebným a se zapojením žáků se zdravotním handicapem či sociálním znevýhodněním.

Cílem festivalu je totiž nejen představit práci jednotlivých ZUŠ, ale upozornit i na nenahraditelnou roli uměleckého vzdělávání. Dlouhodobým posláním festivalu je také podpořit spolupráci mezi jednotlivými ZUŠ napříč regiony a rozvíjet vzájemnou inspiraci.

Více informací o programu je k dispozici na webu www.zusopen.cz.

Festival ZUŠ Open připravuje Nadační fond Magdaleny Kožené ve spolupráci s AZUŠ, jednotlivými ZUŠ, kraji i mnoha kulturními institucemi a umělci. Festival se v letošním ročníku opět připojuje k ARTýdnu – týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby vyhlášeným UNESCO, který se uskuteční v týdnu 22.–28. května.

autoři: Alžběta Havlová , JMys | zdroj: ZUŠ Open/SMART Communication s.r.o.
Spustit audio