Levandule na bolavá záda i do sušenek

6. červenec 2018

Letos všechno vykvetlo dřív, než jsme zvyklí. I levandule, kterou jsme vloni touto dobou stříhali polorozkvetlou do sušených aranžmá, už je téměř po odkvětu. Ale neházejte flintu do žita, natož do levandule, i tak se dá dobře využít. Připravíme z ní mazání na namožená záda nebo sušenky, poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

 

Levandule je suchomilná rostlina, aromatická a léčivá. Její květenství se sklízejí v první polovině kvetení, chceme-li ji použít třeba do suchých vazeb. Svazeček sušených květenství provoní prádlo a odradí moly od návštěvy skříní. Levandule se suší přirozeným teplem, někde ve stínu, ve svazečcích. Někdo doporučuje vázat je drátkem, já je raději svážu gumičkou. Z pod drátku v průběhu sušení vypadávají. Čerstvými kvítky levandule můžeme zdobit dezerty.

Pokud jste sběr v pravou chvíli nestihli, nesmutněte, můžete počkat na to, až semínka dozrají, a sklidit je pak. Usušíte je, nadrolíte, namačkáte válečkem a dáte do vysokoprocentního alkoholu. Po 2-3 týdnech slijete přes filtrační papír (vatu, piják) a uchováváte ve tmě. Takové „mazání“ je dobré na bolesti svalů po nenadálé námaze (běh po dlouhé době, první sekání kosou na jaře, první tréninky s činkou, první rýpání či pletí na zahradě), po masáži se vám uleví.

Jednotlivé kvítky levandule můžete použít na pečení, na sušenky. Na jednu dávku jich stačí lžička či dvě. Nejprve si v míse promíchejte mouku (250 gramů hladké nebo špaldové), cukr (60 gramů) a špetku soli. Pak přidejte máslo (120 gramů), jedno vejce a levandulové květy a vše zpracujte do hladkého těsta. To rozválejte na placku tenkou asi 3 milimetry a vykrajujte kulaté sušenky. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 až 12 minut při teplotě 180 °C.

Spustit audio