Levandule ze středočeské Chodouně omamně voní. Léčí nejen tělo, ale i duši

2. červen 2021

Helena Neumannová poznala kouzlo a sílu bylin u svého otce ve Venezuele. Díky babičce pak v Čechách svoje znalosti dále rozšířila. Spolu s kamarádkou Milenou Krčálovou vysadily v Levandulovém údolí nedaleko Berouna tisíce levandulí. Bylinkami teď léčí tělo i duši.

Levandulová pole v Chodouni se rozkládají na vápencových mořích v samém srdci Geoparku Barrandien, který by měl být v dohledné době zapsán na seznam UNESCO. Právě tady se skvěle daří Levanduli lékařské, kterou už naši předkové považovali za královnu bylin. Když návštěvník vstoupí do stanu uprostřed polí, je překvapený tím, jak široké má levandule použití. K levandulovému čaji může zakousnout levandulové sušenky nebo ořechový koláč. Levandule se používá na výrobu olejů, koření či limonády. Využít se dá také do salátů nebo při grilování.

Chodouňská levandule léčí tělo i duši

Helena Neumannová umí o levanduli zajímavě vyprávět. K bylinkářství ji přivedla babička, která je dnes i díky bylinkám 92 let. Hned po maturitě se nadšená pěstitelka vydala do Jižní Ameriky, kde žije její tatínek. Během cesty objevovala kouzlo bylin a později se vypravila i do Afriky mezi šamany. Dnes ve stanu provoněném levandulí panuje klid a pohoda, a tak si návštěvníci ani neuvědomí, kolik dřiny je za nádherně vybarvenými lány levandule.

Šéfka výroby Milena Krčálová dříve pracovala na ARO v nemocnici na Homolce, teď si s úsměvem natáhne zahradnické rukavice a jde okopávat záhony. S Helenou Neumannovou jsou dlouholeté kamarádky a společně tady vysadily 45 tisíc sazenic levandule. „Nabrečela jsem potoky slz, a to v prvních pěti letech,“ směje se Helena a vzpomíná, jak se na polích dařilo hlavně lebedě. Trvalo pět let, než se jim podařilo získat biocertifikát. „První roky byly opravdu těžké a několikrát jsem si říkala, jestli jsem se opravdu nezbláznila.“

Helena Neumannová chce vrátit slávu českému bylinkářství

Mezi malebnými políčky vede stezka, na které mohou návštěvníci zapojit všechny smysly. „Všechny síly a energii teď všichni dáváme do toho, abychom celému světu vykřičeli, že české bylinkářství znovu ožívá, že je na vysoké úrovni, že jsme srovnatelní s mezinárodními společnostmi a jsme na to nesmírně pyšní,“ usmívá se Helena Neumannová.

Jak dlouho trvá sběr chodouňské levandule? A kolik lidí je potřeba? Poslechněte si v reportáži z Levandulového údolí.

Spustit audio

Související