Ležák, IPA nebo kyseláč z univerzitní půdy. Studenti VŠCHT pravidelně vaří různé druhy piv

13. červen 2022

Studenti Vysoké školy chemicko-technologické v pražských Dejvicích mají svůj speciální klub vaření piva. Nápoj pak nabízejí třeba ve školní hospodě. Tentokrát ho ale připravovali přímo venku v univerzitním kampusu.

Čtěte také

„To co vidíte, to je slad, teď už se nám z toho stává mláto. Vytváříme tady kultivační půdu pro ty naše kvasinky, které do toho nasypeme a ony nám to zkvasí na alkohol,“ popisuje Vít Prouza ze studentského spolku Ballingovi domácí vařiči.

„Vaříme od ležáku přes různé IPY a teď jsou hodně populární Sour Ale, takzvané kyseláče. Tohle konkrétní pivo bude pšenice,“ dodává.

Potrvá ještě týden, než bude možné pivo pít. Pak si ho na svoji svatbu vezme slečna Dana. „Vystudovala jsem na VŠCHT a pracuji tam, Ballingovce dobře znám, jsou výborní a už jednou pro mě vařili nealkoholické pivo. Proto jsem je požádala, jestli by nám uvařili jejich pivo, udělali nám tam takovou malou show a pověděli hostům o tom, jak se to pivo vaří.“

Co všechno se během vaření piva musí udělat? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související