Liberecká teplárna zahájila novou fázi modernizace teplárenské soustavy v dalších částech města

26. březen 2024 09:01

V Liberci začne další část výměny zastaralého parovodního potrubí. Rozvodovou síť postupně nahradí modernější řešení. Kdy zelené trubky z Liberce zmizí, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Zahájení další etapy modernizace teplárenského potrubí GreenNet v Liberci

Liberecká teplárna začala s další etapou projektu GreenNet. Zastaralý parovod postupně vymění moderní horkovod. Výměna by měla stát víc než jednu miliardu korun. Teplárna vymění celkem 24 kilometrů zastaralého potrubí. Jde o zhruba dvě třetiny rozvodové sítě v Liberci.

Konkrétně půjde o takzvané větve Vratislavice a Textilana. „Od bazénu do centra města k Textilaně; směrem od Kunratické sídliště k Textilaně, to je první etapa roku 2024. Ze strany Vratislavic je to od sídliště ve Vratislavicích až po bývalé LVZ, dneska Flexgroup. Z Vesce to končí u Benteleru v ulici Cihlářská,“ vysvětluje předseda představenstva liberecké teplárny Jan Sedláček.

Práce by měly začít v dubnu 2024. „Jak skončí topná sezona, tak se pustíme do výměn a musíme skončit na konci srpna. Na konci srpna skončí trubky a technologie, a do konce říjne bude probíhat dokončování povrchů,“ doplňuje.

Moderní horkovod by měl teplárně snížit ztráty při distribuci tepla o přibližně čtvrtinu. Výhody to znamená i pro město. „Jednak samotná teplárna bude topit efektivněji, to znamená stabilizaci ceny pro odběratele. A za druhé ty mnohdy ohyzdné trubky, které ve městě jsou, se schovají pod zem a naše město bude zase o kousek krásnější,“ říká náměstek primátora Liberce Jiří Šolc za hnutí ANO.

„A zmizí i most před teplárnou, ta naše slavobrána,“ dodává Jan Sedláček.

Výměna potrubí v Liberci zkomplikuje dopravu. „Máme schválená takzvaná ‚Dopravně inženýrská opatření‘, a snažíme se, aby stavby na nejvytíženějších úsecích byly co nejkratší, a hlavně, aby se odehrávaly o prázdninách, kdy je ve městě podstatně menší provoz,“ vysvětluje náměstek Šolc.

Kompletní výměnu zastaralého parovodu by teplárna měla dokončit na podzim roku 2025.

Spustit audio

Související