Libor Baďura připravil holandský řízek s bramborovou kaší, ochutnala Marie Retková

Čas nedělního oběda patří vždy Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi. V Pochoutkách na talíři vařil v Lokále nad Stromovkou v Praze šéfkuchař Libor Baďura.

A protože se v tamní restauraci vaří především klasické české hotovky a další jídla – naučil nás přípravu holandského řízku s bramborovou kaší. Holandský řízek je vlastně mletý bůček. A proč se toto typicky české jídlo jmenuje takto světově? Důvodem je, že se do masa přidává sýr holandského typu.

Naďa a Patrik si jako vrchní degustátorku pozvali i bývalou televizní hlasatelku a současnou rozhlasovou moderátorku Marii Retkovou. Popovídali si o jejích oblíbených jídlech, o sběru hub a také otravách z nich.

Libor Baďura

Libor Baďura míchá masovou směs na holandský řízek

Kuchaře z něho udělali v SOU ve Žďáru nad Sázavou. Po vyučení zkusil štěstí asi rok na Slovensku, pak přijel do Prahy, aby tam prošel třemi restauracemi a nakonec začal pracovat v síti podniků Ambiente. Nejdřív to byl Rudý Baron, potom Café Savoy a nakonec Lokál v Dlouhé. Když se otvíral nový Lokál, dostal nabídku dělat v něm šéfkuchaře.

Dnes tedy vaří v Lokále nad Stromovkou. V jídle není vybíravý, pochutná si na všem, co je dobré. V kuchyni se nejraději drží vařečky a ctí zásadu: vařit zodpovědně a poctivě. Miluje českou kuchyni, rád si ale zajde i do italské nebo mexické restaurace.


Holandský řízek (6 porcí):

Ingredience
  • 600 g vepřového bůčku, stažený z kůže a vykostěný a zbavený všech chrupavek,
  • 300 g sýra Eidam (30%),
  • sůl,
  • pepř,
  • 3 vejce,
  • hladká mouka,
  • strouhanka,
  • olej
  • pažitka

Postup:

Maso zbavíme kůže, vykostíme a odstraníme všechny chrupavky. Nakrájíme na malé kousky a nameleme na střední šajbu (hrubost). Následně spojíme se sýrem, který strouháme na co nejhrubším struhadle. Sýr by měl být v mase „vidět“ a sýr se tak v hotovém řízku bude krásně táhnout.

Obalování holandských řízků

Do hmoty přidáme tři vajíčka a lehce zakápneme mlékem, které masu dodá větší šťavnatost. Suroviny promícháme a následně celé necháme chvíli odležet v lednici. Díky použitému sýru eidam, který má svoji slanost, nemusíme řízek dochucovat solí.

Po odležení přidáme do hmoty jemně nakrájenou pažitku a z masa vytvarujeme placku ve tvaru kapky, kterou obalíme v trojobalu. Nejprve vložíme do talíře s hladkou moukou, poté do talíře s rozšlehanými vejci a nakonec do toho s rohlíkovou strouhankou. Mléko do vajíčka nepřidáváme!

Na pánvičce rozpálíme slunečnicový olej a placky smažíme. Maso musí být při smažení ponořeno celé v oleji. Jen tak docílíme lepšího prosmažení. Jeden řízek smažíme 15 až 20 minut. Polovinu doby na jedné straně, druhou půlku na druhé straně. Není dobré maso neustále obracet, protože tak z masa dostáváme ven šťávu.

Holandský řízek s bramborovou kaší


Bramborová kaše:

Ingredience
  • 1,5 kg brambor,
  • 2 litry mléka,
  • 250 g másla
  •  sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme. Pak je scedíme a postupně přidáváme horké mléko s přepuštěným máslem. Všechno vyšleháme a nahoru na kaši posléze nalijeme trochu horkého mléka díky čemuž kaše neokorá. A můžeme podávat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.