Lidé, kteří si chtějí sami zaplatit test na covid, v příbramské nemocnici neuspějí. Nemá kapacitu

8. září 2020 18:33

Příbramská nemocnice v úterý pozastavila testování samoplátců na koronavirus. Podle jejího mluvčího Martina Janoty je totiž odběrové místo plně vytížené a denní příjem vzorků je vyšší než kapacita laboratoře. Opatření bude platit do odvolání.

"V tuto chvíli se snažíme zajistit další externí laboratoře, které by ještě měly volné kapacity pro příjem vzorků," uvedl Janoty. 

Počet denních odběrů vzorků je v příbramské nemocnici nyní stejný jako na jaře za celý týden. Lidé, kteří si chtějí test na covid-19 sami zaplatit, tak musí jinam. 

"Denní příjem vzorků je vysoko nad kapacitu naší laboratoře, kam již byly zakoupeny nové přístroje pro zrychlení testování. Vzhledem k těmto podmínkám jsme nuceni upřednostnit odběry indikované praktickými lékaři nebo hygienickou stanicí před samoplátci," konstatuje nemocnice na svém webu a upozorňuje, že může dojít ke zpoždění předání výsledků testu. 

Jiné krajské nemocnice zatím samplátcům testy dělají. Odběrové místo v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově vv pondělí prodloužila otevírací dobu o hodinu, do 19 hodin.

Lidé, kteří se chtějí nechat testovat na onemocnění COVID-19 jako takzvaní samoplátci v mladoboleslavské nemocnici se musí předem objednat přes on-line formulář. Bez předchozího objednání není možné tyto testy s ohledem na kapacitu uskutečnit.

autoři: Markéta Šulejová , jum
Spustit audio