Lidé objevují nové poutní místo - kostel sv. Jakuba a Filipa na Benešovsku

24. červen 2012

Kostel sv. Jakuba a Filipa na Chvojně u Benešova se stává novým poutním místem. Každým rokem ho navštěvuje stále více lidí.

Konají se tam bohoslužby, zpívání velikonočních i vánočních koled nebo netradiční žehnání automobilů a motocyklů. Jeden z nejvýše položených církevních stánků v našem kraji navíc v září dostane nový zvon, který by měl být slyšet do vzdálenosti25 kilometrů.

Kostel sv. Jakuba a Filipa se nachází šest kilometrů západně od Benešova a dva kilometry od zámku a parku Konopiště. „Zděný kostel pochází z roku 1217, ale stojí na místě které je staré 2 500 let. Byla to keltská tvrz,“ prozradil Václav Josef Potůček, který je předsedou občanského sdružení Přátelé Chvojna a dodal, že se toto místo jmenovalo Velké Chvojno: „To znamená Velký neproniknutelný starý les.“

Kostel se otevírá veřejnosti na objednávku. Pan Potůček jím rád provede skupiny výletníků i žáků ze škol. Vstup se neplatí. Chrámová loď je dvacet metrů dlouhá a osm metrů široká. Uvnitř kostelu je oltář a několik nástěnných fresek. „Freska je veliká čtyři krát pět metrů, kde jsou vlastně patroni kostela Jakub a Filip a přivádějí obětního býčka. Ve spodní části je Panna Marie s Ježíškem,“ dodal.

Kostel sv. Jakuba a Filipa dostane v září nový zvon. Zvonit by měl v poledne a večer. Zvon bude vážit 120 kilogramů a bude se jmenovat Václav. Slyšet by měl být z Chvojna do vzdálenosti 25 kilometrů.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio