Lidé omezili nájezdy do turistických oblastí, policie nezasahovala. Kontroly budou pokračovat

5. duben 2020

Lidé omezili nájezdy do turistických oblastí, středočeští policisté v sobotu nemuseli kvůli shlukování většího počtu lidí zasahovat. Kontroly vládních nařízení kvůli covid-19 stále pokračují, řekla ČTK policejní mluvčí Eva Hašlová.

"Neměli jsme nikde hlášenou žádnou větší koncentraci lidí," uvedla Hašlová. Podle ní policisté hlídají dodržování nařízení, jako jsou zákaz shlukování na veřejně dostupných místech nebo povinnost nošení roušky průběžně, nejedná se jen o víkendovou akci. Zajištěný je i dohled na silnicích.

Podle nezávislé starostky Srbska na Berounsku Svatavy Biskupové turisté respektovali výzvu obce, která je v turisticky vyhledávané lokalitě, aby po dobu nouzového stavu místo nenavštěvovali. V celé obci byl zaveden zákaz stání. Podle vedení se tak místní chrání před nákazou koronavirem s tím, že se na návštěvníky obec těší, až pominou speciální opatření.

Také Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku uzavřelo parkoviště u turistických cílů v okolí města. Minulý víkend region zaplavili turisté. "Mnozí návštěvníci dorazili z Prahy i vzdálenějších míst. Na parkovištích se popíjelo pivo u stánků, na turistických stezkách se potkávaly skupiny lidí, mnozí vůbec neměli roušky. U Valečova si jedna skupina dokonce založila táborák," popsal starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman (Žijeme pro Hradiště).

Středočeští policisté od vyhlášení nouzového stavu zkontrolovali přes 53.000 lidí a podniků. "V převážné většině řešili policisté nedodržování vládních nařízení vysvětlováním a domluvou, nicméně ve více než třech stovkách případů přistoupili k zaslání těchto porušení k řešení příslušně správním orgánům," informovala středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

zdroj: ČTK
Spustit audio