Lidé si mohli v Pavlíkově prohlédnout originální rukopis Mistra Jana Husa

5. červenec 2014

Jeden z originálů rukopisů Mistra Jana Husa bylo možné dnes od 13 do 17 hodin vidět v Pavlíkově na Rakovnicku ve středních Čechách. Vystavený byl v tamní Galerii Jiřího Anderleho. Jde o takzvaný kvodlibet, což je druh univerzitní disputace, tedy jakési vědecké rozpravy.

Atmosféra v galerii odpovídala významu této jedinečné písemnosti. Lidé se na ni chodili dívat a bylo vidět, že je nesmírně zajímá. V kvodlibetu se Jan Hus obrací na místního rodáka a svého žáka Mistra Mikuláše z Pavlíkova.

Dokument byl k vidění zhruba po padesáti letech, jinak je uložený v depozitáři knihovny Národního muzea. Na Rakovnicku byla podobná písemnost vůbec poprvé a další příležitost bude až třeba za dalších několik desítek let. Je ale možné ho vidět v digitální podobě na stránkách Národní knihovny.

Součástí výstavy byla i prezentace nové knihy nazvané Pavlíkov v proměnách času. Jedná se o odbornou publikaci, která pojednává o dějinách obce od příchodu člověka až do roku 1918.

„Pavlíkov má poměrně bohatou pramennou základnu z období středověku a raného novověku. V knize bude spousta informací o životě běžných lidí, spousta sousedských sporů a vztahů drobné šlechty a jednotlivých vesničanů,“ uvádí archivář rakovnického okresního archivu Jan Krško.

V Pavlíkově to ale nebyla zdaleka jediná akce, která připomíná Jana Husa. Uplynulo totiž přesně 600 let od chvíle, kdy Hus přijel na nedaleký hrad Krakovec.

Pozval ho tehdejší majitel Krakovce Jindřich Lefl z Lažan. Moc dlouho tu ale nepobyl, protože právě tady ho zastihla výzva, aby se dostavil do Kostnice. Na cestu se vydal 11. října a když tam v listopadu 1414 dojel, byl hned uvězněn.

Na Krakovci si toto výročí připomínají poměrně velkolepě. Na třídenní Slavnosti Mistra Jana Husa na Krakovci jsou připravená divadelní i hudební vystoupení.

autor: duch
Spustit audio