Lidé v Křivoklátě na Rakovnicku už se mohou těšit na nové nádraží. Stavba začne příští rok

19. říjen 2021 14:45

Stávající budovu křivoklátského nádraží, která je v havarijním stavu, železničáři zbourají a postaví úplně novou. Práce mají začít v roce 2022, odhadovaný rozpočet je 16,5 milionů korun.

Na současném nádraží v Křivoklátě se při nepřízni počasí nemáte kam schovat, nedojdete si na toaletu ani si nekoupíte jízdenku. Z nádražní budovy už se taky musel odstěhovat nájemník, kterému Správa železnic už neprodloužila smlouvu.

Aktuální situaci a stav nádražní budovy popisuje nezávislá starostka Křivoklátu Libuše Vokounová.

„Momentálně se tam do konce listopadu budou prodávat jízdenky. Od 1. prosince přišlo, že bude pokladna úplně uzavřena, takže v podstatě lidé nemají kam jít. Je tam zrekonstruovaný záchodek, který je ale také zavřený. Takže v tuhle chvíli pro turisty a pro místní lidi, kteří jezdí za prací, nic moc."

Nádraží Křivoklát na Rakovnicku

Od 1. prosince zde bude tedy jenom místo, kde se dá nastoupit a vystoupit do vlaku. Jak se k nádražní budově staví místní a těší se na novou budovu? „Ten, kdo tím vlakem jezdí a bavil se se mnou, tak se na to těší, že se bude mít kam schovat,“ doplňuje starostka.

Správa železnic se na rekonstrukci budovy chystá. Kdy by měla začít a jak bude vypadat nová budova, přibližuje mluvčí Správy Dušan Gavenda.  

„My tu změnu připravujeme na rok 2022. Začínat bychom podle současných plánů měli v srpnu a o rok později na podzim by měla být v Křivoklátě nová výpravní budova. Nová budova bude sloužit pro potřeby železničního provozu. Bude tam letní čekárna pro cestující, potřebné zázemí pro Správu železnic i pro dopravce, technická místnost a bezbariérové toalety pro návštěvníky. Zimní čekárna nebyla využívaná vůbec, a tak se s ní v novém projektu již nepočítá. Co se týká rozpočtu na novou budovu, tak v současné době se pohybujeme v odhadech na 16,5 milionech korun.“

Poslechněte si reportáž Soni Jindrové z nádraží Křivoklát. Uslyšíte i reakce cestujících.

autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio