Lidé z mladoboleslavských Čejetic se letos dočkají nového mostu do centra města

17. únor 2014
Zprávy

V Mladé Boleslavi stavbaři demolují domy, které překáží stavbě nového mostu přes řeku Jizeru. Ten ještě letos výrazně uleví tisícům řidičů, kteří se z městské části Čejetice potřebují dostat do centra města. Přemostění Jizery vyjde na 65 milionů korun.

Stavbaři vyklízí břehy řeky Jizery jak na mladoboleslavské straně, tak i čejetické. Všechno připravují na stavbu nového mostu.

Místní obyvatel Václav Šrejber připomíná, že se stavba přemostění plánovala už několikrát. „To mělo být dávno hotové,“ říká.

Před třiceti lety se most, po kterém se teď přes řeku jezdí, stavěl prý jen na pár let. Automobily teď na něj pouští semafory.

„Vojáci to tenkrát postavili jako provizorium, když spadl původní most. Podívejte se, jak je zvlněný, navíc jenom jednosměrný, takže když jedu z práce, tak jsou tady neskutečné fronty,“ poznamenává Václav Šrejber.

Po mostě chodí už desítky let i devadesátiletý Antonín Lukeš. Vzpomíná, že cesta přes Jizeru nebyla nikdy jednoduchá. Mostů zde spadlo několik a jednou dokonce i s nákladním automobilem.

„Už tři se tady probořily, co já pamatuju. Nejvyšší čas,“ podotýká senior a pochvaluje si i nedaleký výtah, kterým se po přejití mostu může dostat do centra města. „Když to bylo ještě před válkou, tak jsem schody vyšlapal jedna dvě, ale teď už mě bolí nohy,“ dodává pan Lukeš.

Nový most vyroste v blízkosti starého

Zhruba čtyři měsíce potrvají nutné přeložky inženýrských sítí a teprve poté stavbaři naplno rozjedou stavbu nového mostu. Magistrát ho nechá postavit v blízkosti starého, a až začne nový most lidem sloužit, původní se rozřeže do šrotu.

Magistrát se podle primátora města Raduana Nwelatiho z ODS snaží o přemostění Jizery už dlouho.

„Určitě jsem rád, že se zahájila výstavba mostu do Čejetic. Akci připravujeme už zhruba dva a půl roku a je to most, který je určitě velmi důležitý. Konečně tam bude důstojné připojení dvouproudým mostem,“ zdůrazňuje primátor.


Zvětšit mapu
autor: duch
Spustit audio