Lidé zvolili nové zastupitele. Obce by měly začít fungovat

15. březen 2015

Obyvatelé 14 středočeských obcí si v sobotu zvolili nové zastupitele. K mimořádným komunálním volbám museli poté, co se po říjnové volbě nepodařilo sestavit fungující zastupitelstvo. Nejvíce lidí - 89 procent - přišlo k volebním urnám v Drahňovicích na Benešovsku, nejméně, necelých 31 procent, v Křížkovém Újezdě na Praze-východ.

Během posledních pěti měsíců museli lidé v Drahňovicích na Benešovsku už podruhé k volbám.

Bývalý starosta František Košata, který je v čele obce už šest volebních období, totiž po řádných říjnových komunálních volbách složil mandát. Nelíbilo se mu, že ostatní kandidáti nepodali podle dohody samostatné kandidátky, ale spojili se ve sdružení. "Dohoda byla jasná," říká ke své rezignaci.

Nové volby si tak "pojistil" vlastní kandidátkou Sdružení pro zachování vesnice. A u voličů uspěl. Přestože mnozí Drahňovičané opakované volby kritizují a označují je za vyhozené peníze, nakonec starostovu sdružení dali o něco větší důvěru než konkurenčnímu Sdružení přátel Drahňovic. V pětičlenném zastupitelstvu budou tři jeho zástupci.

Podobně na tom byli i v jiných obcích. V Kmetiněvsi na Kladensku se zastupitelstvo rozpadlo poté, co jeden ze zastupitelů přešel ke konkurenčnímu sdružení a odmítl podpořit současného starostu Luďka Kvapila. I jeho sdružení ale nakonec v nových volbách uspělo a v sedmičlenném zastupitelstvu obsadí čtyři místa.

Původní starostové opět uspěli

Do nově zvolených zastupitelstev se dostali například i současný starosta Tuřan u Slaného, starosta kolínské obce Mrzky, starostka Hvězdonic nebo starosta Xaverova na Benešovsku. Naopak současná starostka Dřínova na Kladensku Božena Goldová, která vedla kandidátku Nezávislých, u voličů neuspěla.

Průměrná volební účast se v sobotu pohybovala kolem 60 procent. Nejvíce lidí - 89 procent - přišlo k volebním urnám v Drahoňovicích, nejméně - kolem 30 procent - v Křížovém Újezdě a Tehovci v okrese Praha-východ, kde sestavili vždy jen jednu kandidátku. Voliči tak neměli z čeho vybírat.

Výsledky voleb ze dne 14.3.2015

Drahňovice, okr. Benešov - volební účast 89%, Sdružení pro zachování vesnice - 3 mandáty, Sdružení přátel Drahňovic - 2 mandáty
Hvězdonice, okr. Benešov - volební účast 79,6%, Starostové a nezávislí - 3 mandáty, Šance 2014 - 2 mandáty, Sdružení nezávislých kandidátů pro obec - 2 mandáty
Xaverov, okr. Benešov - volební účast 74,4%, Xaveráci - 5 mandátů
Dřínov, okr. Kladno - volební účast 59,3%, Nezávislí - 4 mandáty, Dřínov občanům - 3 mandáty
Kmetiněves, okr. Kladno - volební účast 73,4%, Kmetiněves náš domov - 4 mandáty, Sdružení pro Kmetiněves - 3 mandáty
Tuřany, okr. Kladno - volební účast 70%, Za lepší Tuřany a Byseň - 4 mandáty, Tuřanské sdružení - 3 mandáty
Mrzky, okr. Kolín - volební účast 62,5%, Pro rozvoj obce - 5 mandátů
Hrušov, okr. Mladá Boleslav - volební účast 75,9%, Hrušov pro budoucnost - 4 mandáty, Hrušov naše obec - 3 mandáty
Opočnice, okr. Nymburk - volební účast 66,8 %, Za rozvoj obce - 4 mandáty, Sdružení za dobře fungující obec - 3 mandáty
Křížkový Újezd, okr. Praha-východ - volební účast 30,8%, Nová obec - 7 mandátů,
Lhota, okr. Praha-východ - volební účast 70,6%, Lhota 2014-2018 - 4 mandáty, Hasiči pro Lhotu - 1 mandát, Starostové a Nezávislí - 1 mandát, Sdružení nezávislých Lhota - 1 mandát
Nučice, okr. Praha-východ - volební účast 75%, Pro naši obec - 4, Nučice 2014 - 3 mandáty
Tehovec, okr. Praha-východ - volební účast 32,1%, SNK SDH + TJ Sokol Tehovec - 7 mandátů
Pohoří, okr. Praha-západ - volební účast 67,3%, SNK obce Pohoří - 4 mandáty, Možnost volby pro Obec Pohoří - 3 mandáty

autoři: duch , jum
Spustit audio