Kutnohorský krámek s oříšky nabízí nejen zdravé pochoutky, ale i srdce na dlani

25. srpen 2021, aktualizováno

Kutnohorský obchod s praženými oříšky se proměnil ve společenské centrum. Seniorky z blízkého domova zde prodávají ručně šitá zvířátka. Z peněz potom financují výlety po okolí i dárky pro ostatní klienty domova. Děti ze školky zase prodejem drobné keramiky vydělaly peníze na hrnčířský kruh. Dědeček majitele oříškárny Mouda Najjara by z toho měl určitě radost. Začátek příběhu pražírny oříšků manželů Najjarových se totiž začal psát už v roce 1888.

Manželé Najjarovi z Kutné Hory praží oříšky bez oleje a konzervantů. V malém krámku v Husově ulici tak učí Čechy mlsat zdravě. Rodinná firma navázala na tradici z roku 1888. Stejným způsobem totiž pražil ořechy už jejich dědeček v Libanonu. Křupavé oříšky a mandle lákají zákazníky nezvyklými příchutěmi.

Manželé Najjarovi pracovali původně v nadnárodních firmách. Moud Najjar je Libanonec a jeho žena Lenka je Češka. Když se jim narodila dcera, rozhodli se navázat na rodinnou tradici. „Jeho dědeček začal pražit oříšky původně v mořském písku a poté v mořské soli již před sto lety,“ vysvětluje Lenka Najjar. „My jsme tu jeho tradici převzali a pražíme úplně stejným způsobem, jen máme modernější stroje, ale stále pražíme ručně v soli bez oleje.“

Oříšky pražené nasucho jen v mořské soli si zachovávají původní chuť. Sůl se na ně nelepí, protože propadne sítem. Oříšky zůstanou křupavé a mají pouze jemně slanou chuť. „U každého stroje jsme schopní každých 8 minut upražit asi 8 kilogramů oříšků. Pražíme ale množství vždy podle poptávky, abychom je udrželi co nejkřupavější a nejčerstvější,“ popisuje Lenka Najjar postup výroby.

Kutnohorský obchůdek manželů Najjar voní orientem. Kromě oříšků tady odchutnáte kávu a čokoládu

Zatímco při pražení oříšků se drží tradičního postupu podle receptu libanonského dědečka, při výběru příchutí se Najjarovi nebojí experimentovat. V jejich nabídce tak najdete ořechy pražené nasucho, ale i jemně dochucené. „Mám tady zátar mandle, cibulovo-levandulové mandle, chilli kešu, mátové kešu,“ ukazuje Moud Najjar širokou nabídku oříšků. V plátěných pytlících na stolech je také ovoce sušené přímo na slunci, jako je ananas nebo baby banány.

Manželé Najjarovi oříšky nejdříve pražili pouze na farmářských trzích, později si otevřeli pražírnu a obchod na pražském Žižkově. Ke Kutné Hoře ale mají vřelý vztah, a tak si další obchod otevřeli v Husově ulici v historickém centru Kutné Hory.

Spustit audio