Lidice rozsvítilo světlo z dětských obrázků. Dorazily z celého světa

30. květen 2015

V Galerii v Lidicích u Kladna začíná dnes dopoledne jedna z nejstarších a největších mezinárodních výstav na světě. Své kresby, malby, fotografie i prostorové práce sem letos poslalo víc než 21 tisíc dětí z 71 zemí světa. Zastoupeny jsou všechny světadíly, práce přišly třeba z Bulharska, Lotyšska, Litvy, Rumunska, Indonésie, Singapuru, Mexika nebo Austrálie.

Tématem 43. ročníku výstavy je světlo a děti se ho chopily různě - znázorňovaly slunce, oheň, polární záři, ohňostroj, vulkány, ale z plastu, skla nebo keramiky tvořily také lampy, svícny nebo kapličky.

Je zajímavé sledovat, jak se liší styl práce dětí z různých kontinentů. Například děti ze Seychell znázornily světlo jako sérii ohňostrojů, ty z Ruska jako polární záři.

Nejvyšší cenu poroty pro české školy získala ZUŠ Mšeno z Mělnicka, která poslala skleněné exponáty, grafiku i další prostorové práce.

„Tak pestrou výstavu lidé jen tak neuvidí, a to nejen v České republice, ale i jinde. Je škoda, že se o lidické galerii moc neví. Lidé při návštěvě obce hledají spíš historii, jdou do památníku nebo na pietní území. V druhé budově je ale galerie, kde jsou díla jak dospělých umělců, tak i velký prostor pro dětskou kresbu,” popisuje kurátorka výstavy Ivona Kasalická.

Lidická výstava je jedna ze čtyř největších a nejstarších výstav na světě. Má ukázat Lidice z druhé strany - Lidice jako symbol nového života, poválečné obnovy.

„Děti nemalují smutné obrázky. Malují to, co je obklopuje. Nemělo by to být strašákem, přijít do Lidic i s menšími dětmi, je tu pro ně připravený program, tvořivý koutek, je tu veselo,” zdůrazňuje Ivona Kasalická.

Prohlédnout si dětské obrázky plné fantazie a barev je možné v Galerii Lidice až do konce října

Spustit audio