Lídin vrstvený koláč je dobrý hned třikrát. Jana Kučerová totiž používá tři náplně

Může to znít divoce, ale spojení makové, tvarohové a jablečné náplně do jednoho koláče funguje skvěle. Jednotlivé příchutě prokládá Jana Kučerová z Prahy vrstvou kynutého těsta. Postup umí od své maminky, kterou recept naučila kamarádka Lída. Proto ho nazvala Lídin vrstvený koláč.

Lídin vrstvený koláč

Ingredience na těsto:
600 g polohrubé mouky
250 ml mléka
25 g droždí
150 g rozpuštěného másla nebo Hery
90 g cukru
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Všechny ingredience včetně droždí (kvásek se předem nedělá) vložíme do mísy a v robotu se cca 10 minut vše promíchá. Vypracujeme hladké těsto, posypeme ho troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, které vyválíme na obdélníkové pláty velikosti plechu.

Plech předem vymažeme máslem. Na dno položíme první plát těsta a potřeme ho makovou náplní. Na ni položíme další plát těsta, na něj druhou vrstvu – tvarohovou, znovu dáme další plát a na něj rozetřeme náplň jablečnou. Poslední plát těsta potřeme vajíčkem a posypeme sekanými ořechy. Pečeme na 180 stupňů asi 50 – 60 minut.

Maková náplň

200g máku
150 g cukru
300 ml mléka
2 lžíce rumu
20 g strouhanky (pokud je mák řídký)

Postup:

Do kastrůlku nasypeme mletý mák, zasypeme ho cukrem, promícháme, přidáme mléko a vaříme za stálého míchání 7 – 10 minut do zhoustnutí. Když je směs hotová, přilijeme panáku rumu a necháme vychladnout.

Pokud by byla maková směs stále řídká, můžeme ji zahustit strouhankou. Pokud by naopak byla příliš hustá, zředíme ji trochou mléka.

Tvarohová náplň

500 g tvarohu
200 g cukru
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce pudingu na zahuštění

Postup:

Měkký tučný tvaroh vložíme do mísy, přidáme cukr, žloutky, vanilkový cukr, pokud by byl řídký, přidáme trochu pudingového prášku nebo škrobu. Dobře vyšleháme a máme připravenou nádivku.

Jablečná náplň

500 g jablek (6 středně velkých jablek)
80 g másla
1 lžíce skořice
150 ml vody
150 g cukru (dle kyselosti jablek)

Postup:

Jablka nastrouháme nahrubo. Do hrnce s nimi přidáme vodu, cukr, máslo i skořici a mícháme na mírném ohni, aby se směs nepřipálila. Necháme odpařit vodu a za 10 minut jsou jablka rozvařená. Máslo náplň trochu zahustí. Necháme vychladnout.

Jana Kučerová

Vrstvený koláč se v rodině paní Kučerové peče už 40 let a patří k oblíbeným dezertům. Můžete dokonce zvolit jiné náplně nebo je rovnou k receptu přidat navíc. Nabízí se ještě povidlová nebo ořechová. Během přípravy koláče nás paní Kučerová pozvala na oběd, kdy se podávalo hovězí na houbách s rýží a medový dezert.