Litomyšl nechá prověřit technický stav lávek a nadchodů

9. květen 2018 11:05

Radnice v Litomyšli nechá prověřit mosty, lávky a nadchody, které jsou na území města. Vedení chce mít jistotu, že se nestane to, co v závěru minulého roku v Praze. Tedy, že některý most kvůli špatnému technickému stavu spadne.

V Litomyšli provádějí kontroly průběžně. Teď se ale rozhodli, že stav mostů, lávek a nadchodů nechají posoudit odborníky. Podle místostarosty Josefa Janečka (ODS) je k tomu přiměl právě i pád lávky v pražské Tróji, který rozpoutal po celé republice diskuzi o nevyhovujícím stavu mostů.

V Litomyšli je celkem 15 lávek, 13 mostů a dva nadchody. Odborníci zkontrolují jen vytipované. K prověření stavu prvních patnácti by se měli dostat ještě letos. To jsou mosty a lávky v úseku toku Loučné od sídla firmy Mach až po hotel Dalibor. Zbytek zkontrolují v prvním pololetí příštího roku.

Na vlastní nebezpečí. Obyvatele Chvaletic znervózňuje technický stav lávky přes Labe

Zrezivělá lávka přes Labe v Chvaleticích

Někteří lidé z Chvaletic na Pardubicku mají obavy o stav ocelové lávky přes Labe. Radnice tvrdí, že se o 30 let starou stavbu nikdo nestará a její pravděpodobný majitel - firma T.I.S.C. od ní dává ruce pryč. Lávka je přitom pro okolní obce důležitá, zajištuje lidem nejkratší cestu na vlak.

Nadchod nad silnicí I/35 u zdravotnického střediska je už ve špatném stavu. Radnice o tom ví a zvažuje jeho rozsáhlou rekonstrukci, případně stavbu nového. Podle místostarosty Janečka to nebude ale letos ani příští rok.

„Je plánovaná jeho rekonstrukce, takže na ten nadchod už je vydáno územní řízení. Zvažujeme, že by se zvelebil a byl trochu estetičtější a stavebně upravený jinak. Ale není to v plánu na letošní nebo příští rok,“ dodává místostarosta Janeček.

I tento nadchod by ale měli ještě odborníci prohlédnout a posoudit, jestli je pro chodce bezpečný.

Spustit audio