Lívance se zakysanou smetanou a ovocem si dopřála Martina Vrbová-Hynková v restauraci La Farma Lake

Prázdninový výlet si můžete udělat i do restaurace La Farma Lake u Máchova jezera, kde vaří šéfkuchař Martin Zvonař. Ten tentokrát smažil kynuté lívance a podával je s lesním ovocem a domácí zakysanou smetanou. Ochutnávala i moderátorka Martina Vrbová-Hynková. Byla nadšená.

 

Lívance s lesním ovocem

Ingredience:

42 g droždí čerstvého (14 g sušeného)

1 špetka soli

100 g polohrubé mouky

300 g hladké mouky

2 vejce

1 litry mléka

1 lžíce cukru

oříšek másla

250 ml smetany ke šlahání (31% tuku)

1 citron, citronová kůra

moučkový cukr dle chutí

lesní ovoce – borůvky, jahody

máta

javorový sirup

skořicový cukr

sádlo na smažení

Postup:

Z mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek (ze sušeného droždí je těsto vláčnější). Pak přidáme ke kvásku mouku, vejce, špetku soli a necháme půl hodiny vykynout. Těsto by mělo být trošku tužší než na palačinky.

Na pánev dáme trošku sádla a po rozpuštění vlijeme těsto. Po zhruba 30 vteřinách lívanec otočíme. Po opečení obalíme ve skořici s cukrem.

Na talíři pak podáváme s domácí zakysanou smetanou. Tu si připravíme tak, že do smetany ke šlehání nakapeme trochu citronu, zašleháme metlou, přidáme moučkový cukr a znovu prošleháme. Citron způsobí zhoustnutí smetany.

Ovoce nakrájíme na menší kousky podle druhu, položíme na lívanec, přidáme kysanou smetanu a pokapeme javorovým sirupem.

Martin Zvonař

O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.