LOGISTIKA

3. listopad 2003

Výrazy logistika a logistický se dnes v médiích objevují poměrně často. Například když se mluví o reformě naší armády nebo také v souvislosti s vojenskými operacemi, které musí být, jak nám odborníci sdělí, "logisticky zabezpečeny". Ten, kdo se chce dobrat poučení o přesném významu tohoto skoro bych řekl dnes módního slova, má před sebou poměrně dlouhou cestu.

Ve Slovníku spisovného jazyka českého, který zde pro tyto účely vždycky doporučuji, se dočteme, že logistika je "idealistický formalistický směr v soudobé buržoazní logice". Autoři slovníku tedy zjevně nemluví o té logistice, kterou známe dnes. Spojení logiky, ještě k tomu "buržoazní", se zajištěním vojenských operací by bylo hodně divoké. Zdá se, že logistika současného jazyka je nějaká jiná logistika než logistika slovníku ze 60. let minulého století. Výraz logistika v novém významu najdeme ve slovnících Nová slova v češtině a Co v slovnících nenajdete a také v Akademickém slovníku cizích slov vydaném v roce 1997. Odtud cituji definici: "Nauka o plánování, přípravě a použití prostředků a služeb nezbytných k činnosti branných sil; vůbec organizace a řízení materiálových, informačních a transportních procesů."

Když si to řekneme jednoduše, dnešní logistika je to, čemu se dřív říkalo "týlové zabezpečení". V armádách NATO se slovo logistika používá už mnoho desetiletí a za tu dobu se stačilo rozšířit i do jiných oblastí, než jsou vojenské. "V civilu" se tak říká systémům, které se komplexně postarají o distribuci zboží a odpadů, o všechno, co se v koloběhu zboží odehrává mimo vlastní výrobu a prodej. Logistika je tedy transport, obalová technika, skladování, někteří sem zahrnují třeba i pojišťovnické služby, audity, vyřizování celního odbavení... Logistika je prostě věda, a to nejen v obrazném slova smyslu; na Vysoké ekonomické je dnes katedra logistiky. Při dalším rozšíření významu se logistikou nazývá každé komplexní zabezpečení, takže můžeme číst o logistice diplomatické cesty nebo slyšet o logistice horolezecké výpravy.

Ale my se tady kromě významu ještě častěji zabýváme původem slov, a to je v případě logistiky docela oříšek. Takže si ho necháme na zítřek, abychom na něj měli dost času.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.