Lóra není jen papoušek. Na Kladně se uskutečnilo už 38. Národní mistrovství ve stejnojmenné karetní hře

2. duben 2022 20:05

V Domě kultury na Kladně v sobotu proběhlo Národní mistrovství v Lóře. Zúčastnilo se na 300 hráčů, kteří zaplnili celý velký sál. Tato oblíbená karetní hra je rozšířená nejvíc právě na Kladensku a má své četné příznivce.

V České knize rekordů je toto mistrovství zapsáno jako "Nejpočetněji obsazený karetní turnaj v České republice". Letošní 38. ročník opět organizoval kladenský Klub Petasites. Celkem se odehrála tři soutěžní kola po 32 hrách.

Slavnostní zahájení 38. ročníku Národního mistrovství v karetní hře Lóra

Mistrovství se zúčastnilo 74 čtyřčlenných týmů, na které čekalo množství cen. Zajímavostí je, že se po dvouleté přestávce přihlásilo i několik týmů zcela nových. „Pátrali jsme po historii Lóry a zjistili jsme, že to začalo na šlechtických dvorech jako zábavná hra. A do Kladna to přišlo někdy před 2. světovou válkou," prozradil Pavel Hauptmann, prezident pořádajícího Klubu Petasites. Lóra se podle jeho slov hraje hlavně v kladenských hospodách.

Velký sál kladenského Domu kultury se v sobotu proměnil ve velkou hospodu, plnou karbaníků

Lóru přitom hrají i ženy. „ Já to hraju už asi 10 let, když jsem ale začínala, tak mne to moc nebavilo, ale když jsem pochopila princip hry, tak jsem to chtěla hrát pořád. Před lety mě vylákali i na tohle mistrovství a já jsem to hned v kategorii žen vyhrála. Bylo to neuvěřitelný,“ svěřila se s úsměvem jedna z hráček, paní Lucie.

Spustit audio