Loužek u Orlické přehrady: pionýrský tábor včera a dnes

20. červenec 2012

Pionýrské letní tábory má většina z nás spojeny hlavně s minulým režimem. Proto mnohé překvapí, že se na takový pionýrský tábor dá jet i dnes a je o něj mezi dětmi velký zájem. Jeden takový najdete na Loužku u Orlické přehrady na Příbramsku. Ale dost se od těch, které pamatujeme z dob minulých, liší.

Tábor na Loužku obývá 35 dětí ve věku od 6 do 15 let a jsou to ostřílení námořníci. A taky aby nebyli, když se v rámci celotáborové hry vydali po stopách tajemného zašifrovaného deníku, který během své výpravy našli. Nikdo z nich zatím netuší, kam je deník zavede. „Naše celotáborová hra se jmenuje Zvednout kotvy, napnout plachty! Během které pomocí tajemného deníku pátráme po pokladu,“ říká hlavní vedoucí tábora Alina Veverková. Všechny další hry se také nesou v námořnickém duchu, jako například ta, že posádku postihla bouře a je potřeba vynosit vodu z podpalubí lodi. Ovšem nechybí ani tradiční táborové zážitky jako noční hlídky tábora, bodování úklidu ve stanech, bobřík odvahy a podobně.


Mezi nejoblíbenější hry ale patří ta na „Měnění věcí“. „To máte třeba céčka, jdete do karavanu k lidem na Trhovkách a různě měníte za jiný věci. Třeba vyměníte céčka za sekeru,“ říká jeden z nejlepších hráčů této hry Jirka Hrabár.


Není divu, že dětem na táboře líbí a někteří na něj jezdí už mnoho let, stejně jako například Mirek Dupač, který už příští rok prý pojede jako instruktor. Letos ještě absolvuje pátrání po tajemném pokladu za pomoci šifrovaného deníku s ostatními. Tak doufejme, že budou úspěšní a poklad najdou.

autor: Radek Ctibor
Spustit audio