Lože

24. září 2010

Už jsem tu kdysi mluvil o podobných výrazech lože a lóže. Lože jako postel nemá ani svým původem nic společného s divadelní lóži, což je takzvané cizí slovo pocházející z germánských jazyků, příbuzné s výrazem logistika. Lože jako postel s logistikou nesouvisí, je příbuzné se slovy ležet, ložní, ložnice, lůžko, což jsou všechno slova, které se dnes používají běžněji než výraz lože. Ten se dnes vyskytuje převážně jen ve slovních spojeních, jako jsou například "být upoután na lože", "odebrat se na lože", "být na smrtelném loži" , "narodit se z manželského či nemanželského lože" a také ve dvou úslovích, v nichž vystupují jisté osoby, totiž ve spojeních Prokrustovo lože a Záhořovo lože. Povíme si dnes, o koho v těch úslovích vlastně jde.

Předtím si ale řekneme, jak význam zmíněných úsloví vysvětluje Slovník spisovného jazyka českého. O loži Záhořově říká, že je to "nezměrné pekelné mučení...přeneseně, expresívně nepohodlné lůžko". A když mluvíme o loži Prokrustově, hovoříme podle slovníku: "o něčem tísnícím, násilně omezujícím". Úsloví mají tedy víceméně stejný význam, užívají se o nepohodlných postelích a přeneseně o nepohodlí, tísnění vůbec.

Michal Novotný

Obě osoby, které v úslovích vystupují, jsou postavy literární a oba jsou to loupežníci. Prokrustés z řeckých mýtů se vlastním jménem jmenoval Damastés a měl opravdu zvláštní způsob života. Číhal na pocestné, zdvořile je zval k sobě a tam je pak přemluvil nebo donutil, aby si lehli na jeho postel. Když pocestnému přečnívaly nohy přes pelest, zkrátil mu je, když nedosahovaly k okraji, natáhl je. A z natahování pohází přezdívka toho pána, Prokrústés je řecky Natahovač. Podle hesla "čím kdo zachází..." Prokrústés skončil, zabil ho hrdina Théseus, který loupežníka donutil, aby ulehl vlastní lože a pak mu usekl přečnívající ne nohy, ale rovnou hlavu. Záhoř vyskytující se v Erbenově kytici dopadl lépe. Byl to také krutý loupežník, mnohonásobný vrah, na něhož za jeho pozemské zločiny v pekle čekalo mučení na čímsi pro něj speciálně připraveném. Záhoř ale na Záhořovo lože nedospěl, vyhnu

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.