Lubomír Stejskal: Námět k zamyšlení

31. srpen 2018

V úterý snížil odvolací soud trest Petru Bendovi v chomutovské kauze eliminace opilého a zdrogovaného řidiče, který loni v květnu boural do aut a najížděl do lidí. Viník střelby byl nově odsouzen na sedm let ztráty svobody. Jednoho aspektu této kauzy si v poznámce všímá Lubomír Stejskal.

Okolnosti tohoto případu jsou z médií dostatečně známé. Benda v domnění, že řidič vážně ohrožuje okolí, použil legálně drženou zbraň. S fatálními následky. Podívejme se do internetových diskusí. Nemalé množství účastníků soudí, že Benda vůbec neměl být trestně stíhán, ale označen za hrdinu. To zní na první poslech jako hodně přitažené za vlasy. Jenomže: kdyby za volantem seděl terorista, bylo by hodnocení tohoto činu docela jiné. Tedy pardon, nejsem si jist, že u nás, ale na Západě, Izrael nevyjímaje, bezpochyby. Zastřelený řidič ale teroristou nebyl – a tudíž Petr Benda půjde do vězení.

Proč onu „teroristickou variantu“ vlastně připomínám? Abychom si uvědomili, v jakém světě žijeme. O podobných případech jenom čteme v médiích a diskutujeme v klidu u piva – protože se to děje jinde. Nás se to netýká.  Zatím. Za našimi hranicemi je to ale realita. Když se něco podobného stane (namátkou) ve Francii, Británii, Belgii, Kanadě nebo v Izraeli, možnost, že by mohlo jít o teror, tam musejí vzít velice vážně do úvahy. 

Chování eliminovaného řidiče v Chomutově vykazovalo do jisté míry vnější znaky zmíněného teroru za použití dopravního prostředku. Nebylo tomu tak – ale až k tomu jednou dojde, budou naše policejní a justiční orgány s to tuto okolnost odpovídajícím způsobem správně vyhodnotit? Netvrdím, že ne, nechci malovat čerty na zeď. Chci jen nabídnout námět k zamyšlení každému, kdo je ochoten o něm uvažovat. Svět se mění a je otázka, nakolik jsme na to v české kotlině především myšlenkově připraveni.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio