Luboš Čech už 30 let sbírá zámky. Do dveří

1. srpen 2022, aktualizováno

A také je předsedou Klubu sběratelů kuriozit, který funguje od roku 1965. Založen byl proto, aby sdružil sběratele „menších“ oborů. Klub má šest stovek členů. Ti sbírají zvonky, vtipy, zrcátka, výuční listy, vkladní knížky, vařiče, papírové tašky, rukavice, psí známky, programy kin, ramínka, karty, náprstky, mlýnky, zátky, žárovky, vonné stromečky, lyže, kravaty, hroty hromosvodů, hlavolamy, dýmky, citáty nebo třeba pudřenky.

Zajímavé je, že někteří lidé se v důchodovém věku s chutí vracejí ke svým sbírkám z mládí. Opráší krabice plné ubrousků, pohlednic, odznáčků, vlaječek,… a dají se do „práce“.

Luboš Čech sbírá fabky, správně řečeno profilové cylindrické vložky. Jeho sbírka čítá na 2 500 zkatalogizovaných kusů a další dvě tři stovky kusů v depozitu.

Sběratele, se kterými by mohl měnit, u nás většinou nenachází. Menší kolekce má snad jen několik zámečníků, ti ale nesbírají systematicky. Občas vyměňuje s jedním zámečníkem z Berlína, který sbírá veškerou produkci prvního německého výrobce firmy Hahn a Zeiss Ikon.

Luboš Čech na fotce drží v ruce kovovou pokladnu, vyrobenou okolo roku 1850, na ní americký kopírovací stroj na klíče z 30. let minulého století s ručním pohonem na kliku, krabičku cylindrické vložky z továrny A. Fáborského z roku 1938, předválečný visací

Na fotografiích si můžete prohlédnou srovnání tvaru profilové cylindrické vložky Hahn s tělem visacího svorníkového zámku, oba z konce 20. let minulého století, tvar čela visacího zámku s otvorem pro klíč byl inspirací pro profilový tvar cylindrické vložky. Nebo řezový model cylindrické vložky Hahn z roku 1925, jediný zachovalý kus na světě. Firma Hahn byla prvním výrobcem profilových zámkových vložek od tohoto roku. Svoji činnost ukončila na přelomu let 1930-1931.

Luboš Čech na fotce drží v ruce kovovou pokladnu, vyrobenou okolo roku 1850, na ní americký kopírovací stroj na klíče z 30. let minulého století s ručním pohonem na kliku, krabičku cylindrické vložky z továrny A. Fáborského z roku 1938, předválečný visací zámek značky Jaso a současný český řezový model cylindrické vložky.

A co má sbírka Luboše Čecha společného s vloupačkami? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související