Lucia Stopková bruslí už od svých třech let. Dnes působí jako trenérka Komety USK Praha

27. květen 2022

Tým synchronizovaného bruslení Kometa USK Praha patří k nejúspěšnějším v České republice. V současné době má tři závodní týmy, které pravidelně získávají nejvyšší medaile z mistrovství ČR. Jednou z trenérek je již sedm let také bývalá úspěšná krasobruslařka Lucia Stopková. Podle ní synchronizované bruslení každého utuží do života a udrží v dobré fyzické kondici.

Venku lidé chodí v krátkých rukávech a teploty už připomínají léto. Uvnitř krytého Zimního stadionu HASA v pražských Vršovicích se ale na ledu stále trénuje v zimních bundách a teplém svetru. Radost ze společného bruslení za to stojí.

Tým synchronizovaného bruslení Kometa USK Praha právě letos v květnu slaví 20 let od svého založení. Synchronizované bruslení je poměrně novou krasobruslařskou disciplínou. Vyznačuje se rychlostí, přesností a úžasnými formacemi.

Pražská Kometa patří k nejúspěšnějším týmům v České republice a v současné době má tři závodní týmy, které pravidelně získávají nejvyšší medaile z mistrovství ČR. Své členy tu vychovávají doslova od prvních dětských krůčků na bruslích.

Lucia Stopková je už 7 let trenérkou týmu synchronizovaného bruslení

Sólová krasobruslařka, členka týmu i trenérka

Už 7 let je jednou z trenérek také bývalá úspěšná závodní krasobruslařka Lucia Stopková. Bruslit začala už ve svých třech letech. Pohled na holčičky jezdící v krásných třpytivých sukénkách na ledě jí tehdy uchvátil. Nejprve bruslila sólově sama za sebe.

Synchronizovanému bruslení se věnuje od svých 13 let. Když skončila se závodní kariérou, chtěla si najít více času sama pro sebe. Tehdejší trenérka jí ale vyzvala, aby i ona začala v Kometě působit jako trenérka na plný úvazek. Na trénink si dělá čas po celodenní práci personalistky, ale bruslení je dnes pro ní krásným koníčkem.

Na týmové bruslení nedá dopustit. V týmu se vše prožívá silněji. I emoce vítězství. A když někdo něco pokazí, ostatní ho podrží. Naopak když je člověk na ledu sám, má odpovědnost pouze sám za sebe. Ale svou radost z úspěchu nemá s kým sdílet. Týmové bruslení jí navíc vybavilo i do života. Umí mnohem lépe jednat s lidmi, naučila se týmově fungovat a respektovat ostatní.

Synchronizované bruslení je těžká disciplína

Skupina synchronizovaného bruslení má 12 nebo 16 členů. Schází se třikrát týdně a samotnému bruslení na ledě ještě předchází hodina suchého tréninku. Mimo led posilují, protahují a cvičí flexibilitu a nacvičují některé figury.

Připravuje se i choreografie, kdy si jízdu osvojují nejprve na sucho podle kroků a timingu – sjednocení na určité době v hudbě, aby všichni věděli, co mají v danou chvíli udělat. Dokonalé sjednocení ale přinesou až dlouhé hodiny a dlouhé kilometry naježděné na ledu společně.

Jenom díky společně prožitému času na ledě se získá stejný styl bruslení a každý se naučí vnímat a cítit ostatní. Pak jede celá skupina jako jeden. Tým ale drží pohromadě také kamarádství. Ostatně členky spolu vyrůstají od přípravky až po juniorky, prožívají společná vítězství a sjednocuje je láska ke sportu.

Spustit audio

Související