Lucie Bílá: V Otvovicích jsem zažila dětské Vánoce. Proto tam vždy cítím tu pravou vánoční atmosféru

24. prosinec 2020

Zpěvačka Lucie Bílá se narodila v malé středočeské obci Otvovice nedaleko Kladna. A i když během života bydlela na řadě různých míst, sama říká, že z Otvovic vlastně nikdy neodešla. Před dvaceti lety se tam vrátila natrvalo a konečně teď prý ví, kam patří. V rodné obci se cítí šťastná a sama sebou. Kromě toho zachránila místní kulturní dům, aby to v Otvovicích stále žilo. A o Vánocích vždycky rozzáří celý svůj dům i zahradu.

Otvovice jsou pro Lucii Bílou tím nejkrásnějším místem na Zemi. „Narodila jsem se do fantastické rodiny. Moje maminka byla milující všeobjímající anděl. Tatínek byl sice přísný, ale spravedlivý, navíc s úžasným smyslem pro humor. A můj brácha je kombinací jich obou.

Naše Vánoce byly proto vždycky harmonické, krásné, voňavé, s laskavostí, s napětím a s úžasným jídlem,“ zasní se zpěvačka.

Svého času žila Lucie Bílá chvíli i na Floridě a strávila tam vánoční svátky. Nerada na to ale vzpomíná. „Bylo to opravdu hrozné. Když jsem tam viděla vánoční ozdoby na těch palmách, tak se mi chtělo brečet. Člověk má tyhle svátky trávit doma, tam, kde je zvyklý. Já mám kořeny hluboko zapuštěné tady u nás a jsem nepřesaditelná.“

Lucie Bílá a Pavel Vítek

Doma v Otvovicích má několik oblíbených míst. Tím ale vůbec nejoblíbenějším je místní kulturní dům, o kterém říká, že se v něm narodila jako zpěvačka. „V osmi letech jsem tam zpívala písničku Černé oči jděte spát. A dodnes si pamatuju ty pocity. Něco se ve mně tehdy probudilo a bylo jasné, že se stanu zpěvačkou,“ směje se Lucie.

Když se pak později otvovický kulturní dům nabízel do prodeje a měli o něj zájem jen podnikatelé, kteří v něm chtěli vybudovat malometrážní byty, kanceláře nebo sklady, měla Lucie pocit, že jí chce někdo vzít kus jejího dětství a zároveň, že v centru obce přijdou o místo, kde by se mohli scházet. A tak ho koupila.

„Nikdy toho nebudu litovat, protože teď se tam děje spousta krásných věcí. Zvu tam zajímavé lidi, hraje se tam divadlo, konají se besedy a koncerty. Hráli u nás Olympici, Chinaski, byla tam Jiřinka Bohdalová, Eliška Balzerová a další osobnosti, které předtím možná ani netušily, že nějaké Otvovice existují,“ říká Lucie Bílá.

Jak prožila letošní složitý rok, co všechno během něj stihla zrealizovat a proč se jí v Otvovicích tak dobře žije, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio