Lucie Konášová zapekla pravé italské lasagne s ragú bolognese
Zapekli jsme si pravé italské lasagne s ragú bolognese a bešamelem. Postarala se o to známá scénáristka seriálu Nemocnice na kraji města - Nové osudy nebo Ordinace v růžové zahradě Lucie Konášová s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem.
Povídali jsme si o tom, jestli Lucie někdy chovala slepice, jak se u nich doma ocitlo kůzle, jak se točila pohádka Anděl páně nebo inscenace Vůně vanilky. Dozvěděli jste se, co je to servírování na ruský způsob nebo kolik existuje na světě odrůd brambor.
Ragú bolegnese:
1 mrkev, 1 řapík celeru, cca 50 g pancettty, ale stačí i slušně prorostlá slanina, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, cca 300 g mletého hovězího, 1 konzerva oloupaných rajčat, trochu masového vývaru, lžíce červeného vína (dá se přidat podle chuti), sůl, bazalka a trochu oregána
Bešamelová omáčka:
máslo, mouka, mléko, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, sůl
Lasagne:
balíček lasagni, na kostičky nakrájená mozzarella, parmezán a kousky másla
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.