Luděk Maulis z The Beatles Revival si Kamenné Žehrovice zamiloval už jako malý kluk

11. březen 2022

Luděk Maulis je členem jedné z nejvěrnějších revivalových skupin britské kapely Beatles. Vznikla před třiceti lety v Kladně, odkud muzikant pochází, a kam se dodnes rád vrací. Teď žije už dvacet let v blízkých Kamenných Žehrovicích, které znal už jako malý kluk a které na něj už tehdy udělaly velký dojem. Proč se do nich rozhodl přestěhovat a proč má právě tohle místo rád, prozradil Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

Kladenská skupina The Beatles Revival vznikla víceméně náhodou. „Ve čtvrtém ročníku na gymnáziu jsme v hodině angličtiny dostali zadaný projekt. A kamarád přišel s tím, že nacvičíme písničky Beatles. Ten projekt jsme sice nakonec neudělali, ale když jsme pak začali chodit na vysokou, dali jsme se dohromady s dalšími kluky a vystoupili jsme na folkovém festivalu. A tím to začalo,“ vzpomíná Luděk Maulis, který v kapele představuje Johna Lennona.

O jeho rodném městě někteří lidé říkají, že je ošklivé. „Ale mně se Kladno opravdu líbí, já mám průmyslová města s továrnami rád. Hrozně moc se mi třeba líbí Most,“ prozrazuje muzikant. Kromě toho se město Kladno podle jeho slov v posledních letech neuvěřitelně vzmáhá. „Neustále se tam něco buduje, postavili tam akvapark, rekonstruuje se zimní stadion, budují se nové cyklostezky.“

Pavel Vítek a Luděk Maulis

Jako kluk jezdíval se svým dědou k prababičce do Tuchlovic, a to přes Kamenné Žehrovice. „Tam je krásný Turyňský rybník, kterému se říká Záplavy a u kterého se vždycky kempovalo. A my jsme tam s dědou pokaždé zastavili a mně se to místo moc líbilo, hlavně proto, že tam byla voda. Tu jsme v Kladně žádnou neměli,“ popisuje Luděk Maulis.

A vzpomíná také na to, že u staré karlovarské silnice stával slavný Penzion Plůtek. „Tam se jezdilo na prázdniny. V lese byly sudy jako chatky, ve kterých se bydlelo, a lidé se chodili koupat do těch Záplav. A uprostřed toho rybníka byl ostrůvek. A pro nás bylo vždycky neuvěřitelné dobrodružství se na ten ostrůvek dostat,“ usmívá se muzikant.

Z žehrovického pískovce postavili Karlův most

Dnes v Kamenných Žehrovicích žije a kolem rybníka chodí často na procházky se svými psy. „Bydlíme v místě, kde začíná chráněná krajinná oblast. Teče tam potok, kterému se říká Kačák, ale ve skutečnosti se jmenuje Loděnice. A ten se pak vlévá do Berounky. Máme tam neuvěřitelně krásné okolí. Jsou tam lomy, ve kterých se kdysi těžil věhlasný žehrovický pískovec, z něhož je postavený třeba Karlův most nebo Svatovítská katedrála,“ říká Luděk Maulis.

Krásná procházka je podle něj také Drvotovou naučnou stezkou, která vede kolem Turyňského rybníka. Anebo také přes sousední Doksy, přes Družec a Horní Bezděkov a Bratronice až k Berounce. „A na druhou stranu směrem na Smečno nebo na Slaný, tam jsou zase skvělé cyklostezky,“ uzavírá pozvání do Kamenných Žehrovic u Kladna český John Lennon.

Jak se jeho kapela The Beatles Revival stala věrnou kopií slavných Brouků a jaké bylo hrát pro britskou královnu Alžbětu II., se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio