Lvi u nás žijí v jednom výběhu s mangustami, říká ředitel zoologické zahrady Chleby René Franěk

27. říjen 2023

V roce 1997 vznikla v obci Chleby na Nymbursku malá zoologická zahrada. Postupem času se značně rozrostla a přibylo do ní mnoho nejrůznějších obyvatel. Včetně vzácných opic druhu langur duk. Hned od začátku měla zahrada významné chovatelské úspěchy. A roku 2004 se stala první oficiální nestátní zoologickou zahradou. Celým jejím pestrým areálem nás provedl její zakladatel a ředitel René Franěk.

V Chlebech koupil René Franěk faru s pozemkem o rozloze pět tisíc metrů čtverečních, na kterých začal budovat svoji, zpočátku skromnou zoologickou zahradu. Z původních pěti tisíc se nakonec rozrostla na víc než pět hektarů a dnes nabízí krásně promyšlené zvířecí pavilony se stovkami jedinců v desítkách druhů, výukové ekocentrum, hřiště pro děti i pohodlné zázemí pro návštěvníky.

A čím se mohou pochlubit především? „Máme nejkrásnější opice na světě. To alespoň o druhu langur duk řekl sám slavný zoolog sir David Attenborough, který uvádí přírodopisné pořady na National Geographic. A nám se dokonce daří je množit, což je rarita, protože všem ostatním zahradám, a to i velice renomovaným, jako je například ta v San Diegu, všechno uhynulo,“ říká René Franěk.

Pro své opice postavil i vlastní pavilon, který je vevnitř vyzdobený tak, aby vypadal jako jejich domovina, tedy džungle ve Vietnamu. „Tam už je dnes jen zbytková populace těchto vzácných primátů, kvůli válce ve Vietnamu. Americká armáda je tehdy prakticky vyhubila, když na tamní pralesy lila pesticid Agent Orange a ty opice otrávila. Zůstalo jich tam asi jen šest set,“ vysvětluje ředitel chlebské zoo.

Opice langur duk jsou totiž velcí potravní specialisté. Jejich potravou je pouze listí a nezralé ovoce. „Když byste jim dali zralý sladký banán, tak jim to způsobí velké problémy, v podstatě zemřou. Proto my děláme chemické rozbory listí a to, které je nejvíc podobné tomu vietnamskému, jim dáváme. Plus navíc dovážíme i čerstvé listí přímo z Vietnamu.“

Kontakt se zvířaty je tu možný

V Zoo Chleby mají ještě několik velkých pavilonů, ve kterých se návštěvníci mohou v zimě i ohřát. V současné době staví dva nové. Pro zebry a pro prasata savanová. Tyto pavilony budou zajímavé hlavně pro děti, protože budou mít na jejich střeše k dispozici hřiště.

Další vzácností, kterou se chlebská zoo pyšní, jsou lvi. A i u nich vás čeká jedna zajímavost. Svůj výběh totiž sdílejí s dalšími šelmami, s mangustami žíhanými. „Lvi se snaží ty mangusty lovit, ale ony tam mají dva vstupy do nor. A tam se mohou kdykoli před těmi lvy schovat. Ale překvapilo nás, že postupem času se situace poněkud obrátila a mangusty začaly napadat ty lvy,“ říká pobaveně René Franěk.

Zoologická zahrada v Chlebech je zajímavá mimo jiné i tím, že je kontaktní. „Máme takovou dobrou útěkovou vzdálenost u zvířat, což znamená, že nejsou příliš daleko od návštěvníků. K mnoha zvířatům se dostanou do bezprostřední blízkosti. A máme i několik dětských koutků, kde si děti mohou zvířata pohladit nebo je i nakrmit. Třeba kozy, oslíky, králíky nebo daňky.“

V zahradě najdete také Mendelovo ekocenturm, ve kterém se odehrává řada výukových programů. „Děti tam mají buď teorii, nebo se starají o zvířata. Máme tam tak zvaný týrací stůl, na který lektorka vyndá třeba krajtu, která je bezpečná, nebo chameleona, anebo králíka. A děti si to všechno mohou prohlédnout zblízka a třeba si ta zvířata i vzít od ruky,“ dodává ředitel.

Jakou novinku chystají v Zoo Chleby pro možnost bližšího kontaktu se lvy, pro jaká další zvířata plánují postavit pavilon a co zajímavého můžete vidět a navštívit v okolí, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio