Lysá nad Labem má unikátní zámeckou zahradu. Pro mě je to magické místo, říká kytarista Lukáš Sommer

12. březen 2021

Kytarista Lukáš Sommer je přední osobností mladé skladatelské generace. Když se souhrou náhod ocitl v Lysé nad Labem, měl v plánu pobýt tam jen dočasně. Když ale navštívil tamní zámeckou zahradu, pochopil, že v tomhle městě už zůstane. Kromě jiného má prý Lysá nad Labem i jedinečný „kulturní“ genius loci, za který může velká koncentrace umělecky naladěných lidí. O tom všem si povídal s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Lukáš Sommer našel ve hře na kytaru zalíbení už v dětství. Nástroj ho zaujal především tím, že je multižánrový a je velice praktický při skládání hudby. „Na kytaru můžete hrát flamenko, jazz, vážnou hudbu, folk. Všude má své bohaté uplatnění,“ říká kytarista.

Do Lysé nad Labem se přestěhoval, když jeho kamarádka odjížděla do Portugalska a potřebovala na krátkou dobu pohlídat byt. „Když jsme se tam zabydleli, tak jsme zjistili, že je tam nejen neuvěřitelně krásná okolní příroda, ale také genius loci té kultury a toho úžasného českého baroka, protože je to město hraběte Františka Antonína Šporka,“ vzpomíná Lukáš Sommer.

Dokonale ho ohromila zejména tamní zámecká zahrada. „Myslím, že ona je ten důvod, proč jsem tam zůstal. Je to neskutečně magické místo. I energeticky. To byla jednoduše láska na první pohled,“ usmívá se umělec.

Na zámecké zahradě hrabě Špork nešetřil

Když za ním do Lysé někdo přijede, vezme ho nejprve do historického centra, kde stojí kostel Narození sv. Jana Nepomuckého s krásnými starobylými varhanami, které teď čeká rekonstrukce. A hned za rohem je vstup do zámecké zahrady. „Tam já chodím a dělám jim přednášku. Jde o kombinaci francouzské a anglické zahrady. Hrabě Špork na ní rozhodně nešetřil. Pokaždé, když objel Evropu, něco přivezl. Takže tam jsou třeba sochy od žáků Matyáše Bernarda Brauna Čtvero ročních období. Je to udělané do písmene T a okolo jsou květinová bludiště,“ popisuje Lukáš Sommer.

Hned v zámecké zahradě začíná naučná stezka, která vede do Staré Lysé, do Dvorců a ještě dál. „Je to nádherná procházka, kdy se jde úzkou cestičkou přes les na tak zvané Viničky, což je kopec, který má geografickou historii. A navíc je to i trochu dobrodružná cesta. Doporučuju ji pro rodiny s dětmi. Navíc člověk cestou nemusí řešit pití, protože je tam krásný pramen.“

Na druhou stranu pak kytarista rád vyráží do Přírodní rezervace Mydlovarský luh, kde se nacházejí i zbytky někdejšího hradu Mydlovaru. „Zjistil jsem, že je to vlastně ten posvátný Libušin háj, kde kněžna Libuše a její kněžky prováděly své rituály. A protože já miluju bylinky, tak se tam vždycky na jaře chodím ‚napást‘, protože tam roste skutečně všechno. A je tam navíc i úžasná energie. Je to taková čistička se vším všudy,“ usmívá se Lukáš Sommer.

Jak umělecky žije právě v Lysé nad Labem a jak zvládá on-line výuku hry na kytaru a své další projekty, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio