Lysina je druhým nejvyšším kopcem Slavkovského lesa. Nižší než první vrch Lesný je jen o metr

12. září 2018
Česko – země neznámá

Vrcholem Slavkovského lesa v západních Čechách na Karlovarsku je vrch Lesný. My se teď ale vypravíme na druhý nejvyšší vrch této oblasti jménem Lysina. Má tak trochu smůlu, alespoň co se výškového prvenství týče. Nižší než vrch Lesný je totiž jen o metr. Přesto je i z Lysiny překrásný výhled do kraje.

Dostat se na Lysinu není nic složitého. Nejlepší start pro pěší procházku je na Kladské. Tam si můžete také prohlédnout krásnou přírodu. Od severské tajgy, přes lávky a můstky nad vodními plochami, až po krásné husté lesy s vřesovišti. My už ale míříme na Lysinu.

Vrchol Lysiny se nachází ve výšce 982 metrů nad mořem. Za návštěvu určitě stojí altánek, který na takzvané hřebenovce, těsně pod vrcholem Lysiny, vybudovaly Lesy České republiky. Můžete se v něm i schovat před deštěm, pokud vás na túře náhodou zastihne. Ale především je z něj překrásný výhled.

Jako na dlani se pod vámi rozprostře nejen Mariánskolázeňsko, ale také třeba hora Dyleň na Chebsku. Zdejší oblast kolem Kladské a Lysiny milují nejen pěší turisté, ale také běžkaři. V zimě jsou tu na cestách udržovány krásné běžecké stopy.

A co dalšího ještě stojí na Lysině za povšimnutí? Například zbytky zachovalé bučiny. Původního lesa zdejší oblasti. Také si cestou na vrchol určitě všimnete drobných jamek v terénu. Jde o pozůstatky těžby cínu z 15. a 16. století.

A proč má druhý nejvyšší vrch Slavkovského lesa název Lysina? Pravděpodobně býval kdysi tento kopec zcela holý. A odtud tedy nejspíš pochází jeho jméno. To už se ale dnes nedozvíme. Jde o pomístní název, který nijak neubírá na kráse zdejší bujné přírody. Posuďte sami, až si na Lysinu ve Slavkovském lese nedaleko Kladské uděláte výlet. 

autor: Pavel Halla
Spustit audio