Lyžaři ve vedru závodili na dlažbě. Mělnická Jizerská 50 se běžela na náměstí už po šestadvacáté

15. červen 2019 20:48

Téměř stovka lidí se v dnešním horkém dni proháněla na lyžích po dlažbě mělnického náměstí. Konal se zde již 26. ročník Mělnické Jizerské padesátky. Na trať se postavili muži i ženy vyzbrojení lyžemi v plné lyžařské výstroji nebo žertovném převleku.

Závod se jede na dvě kola rozběhů, z kterého ti nejlepší postoupí do finále, ve kterém se jedou tři kola. Každý okruh měří 209 metrů. V každém kole je potřeba absolvovat krkolomnou jízdu po dlažbě mělnického náměstí Míru, překonat lavinu z chroští a listí a vypít jedno pivo. "V prvním soutěžním kole pivo ještě bodne, v dalších kolech je to už o dost horší," řekl jeden z organizátorů Miroslav Filipi.

Finále je náročnější o hod sněhovou koulí do úst sněhuláka v posledním kole. "Vítěz musí ujet pětkrát 209 metrů, dát pět piv, překonat pět lavin a trefit sněhuláka. A to všechno stihnou ti nejrychlejší hluboko pod pět minut," uvedl Filipi.

Mezi největší úskalí patří podle Filipiho kluzká dlažba, která prý po revitalizaci mělnického náměstí klouže víc než kdy dřív. "Nováčkům dělá problém naše lavina," řekl.

Před hlavním závodem se koná také dětský závod pro předškoláky a školáky. Dětských účastníků bylo letos asi devět.

Mezi hlavní ceny patří víno z místního vinařství, pobyt pro dva v penzionu nebo lyže. Pro více účastníků jsou připravené například rychlovarné konvice nebo čističky vzduchu. "Vítěz bere ceny v hodnotě kolem 5000 korun," řekl Filipi.

Nápad na závod vznikl před lety u piva, nultý ročník ale nebyl v podobě, v jaké je závod dnes. Čtyři kamarádi se dle Filipiho vsadili, která dvojice vytáhne rychleji na saních toho druhého do nejprudšího mělnického kopce. V roce 1994 se pak poprvé závodilo na lyžích.

Mělnická Jizerská padesátka má jednu stálici, Josef Hájek odjel všechny ročníky a zúčastnil se i letos. Každý rok má o závody zájem desítky lidí, popularitě závodu napomohly sociální sítě. Zatím rekordní počet se pohyboval kolem 114 lyžařů. Nejstarším letošním účastníkem byl dvaasedmdesátiletý Jiří Bartoš.

Spustit audio