Macíkův životní úspěch na Dakaru, poprvé v kariéře vyhrál etapu. Prokop zůstává osmý

12. leden 2021

Pilot kamionu Iveco Martin Macík vyhrál 9. etapu Rallye Dakar a připsal si premiérový triumf v kariéře. Celkově je i nadále pátý za Alešem Lopraisem, který v úterý zajel čtvrtý čas. V čele průběžného pořadí je i nadále Rus Dmitrij Sotnikov. Automobilový jezdec Martin Prokop zajel v 9. etapě šestý čas a průběžně je i nadále osmý. Na 13. místo celkového pořadí si i přes problémy polepšil motocyklista Martin Michek.

Macík, který pochází ze Sedlčan, startující na devátém Dakaru je prvním českým jezdcem, jenž dokázal letos na slavné soutěži vyhrát etapu. Pilot týmu Big Shock! Racing k tomu měl nakročeno již v 5. etapě, kdy byl na několika kontrolních bodech nejrychlejší, ale po technických problémech v závěru skončil devátý.

Prokop zůstal na svém

Prokop odvedl svůj standardní výkon a nakonec za nejrychlejším Peterhanselem zaostal o 16:37 minuty.

V průběžném pořadí se přiblížil sedmému Vladimiru Vasiljevovi z Ruska, zároveň se ale také snížil jeho náskok na Jihoafričana Giniela de Villierse, který v úterý zajel třetí čas.

Michek boural

Michek havaroval a poškodil stroj, měl potíže s navigací a na nejrychlejšího Argentince Kevina Benavidese ztratil 43 minut a 34 sekund. I s ohledem na potíže soupeřů si ale v celkovém hodnocení o dvě pozice polepšil.

„Mám z toho dneska smíšené pocity. Pochopitelně jsem rád, že jsem živý a zdravý. To, co se dneska dělo na trati, bylo drsné. U všech pádů jsem projížděl, u Poláka Giemzy jsem se zastavoval a ptal se, jestli je v pořádku. Já si bohužel vybral svůj den a dělal chyby. Od dvacátého kilometru jsem bloudil, což mi stálo 25 minut,"“uvedl Michek.

Pád měl na konci etapy v řečišti. „Vjel jsem do pole kamenů, jeden z nich mi nakopl zadní kolo, přetočil jsem se a mě to katapultovalo do vzduchu,“ popsal pilot týmu Orion Moto Racing Group.

Nejlepší dílčí výsledek v ročníku si připsal Milan Engel, jenž byl o sedm minut rychlejší než Michek a zajel dvanáctý čas. V čele je i nadále José Ignacio Cornejo z Chile, jenž byl v úterý druhý. Engel by se měl posunout na 21. místo celkového hodnocení.

Pořadatelé v úterý pro závodníky připravili zřejmě nejnáročnější etapu dosavadního průběhu. Start i cíl měla v Naúmu a její součástí byla 465 km dlouhá rychlostní zkouška.

Další favorit končí

Závod na ní skončil pro několik elitních jezdců a adeptů na přední umístění. Nehoda na 155. kilometru ukončila rallye pro dvojnásobného dakarského vítěze a druhého muže průběžného pořadí Tobyho Price z Austrálie.

Tovární jezdec KTM si poranil levou ruku a rameno a musel být letecky převezen do nemocnice v Tabuku na vyšetření.

Porucha motoru znamenala konec pro Rosse Branche z Botswany, který byl po osmi etapách průběžně třináctý.

Na 239. kilometru rychlostní zkoušky upadl i Argentinec Luciano Benavides a putoval s poraněným ramenem do nemocnice stejně jako Price. Mladší bratr etapového vítěze Kevina se před odstoupením držel na 10. místě.

zdroj: ČTK
Spustit audio