MAGAZÍN

21. listopad 2003

Včera jsem tu mluvil o jazykovém zákulisí výrazu revue a dnes pohovořím o výrazu magazín. Ta dvě slova jsou si v lecčem podobná, například v tom, že jedním z jejich několika významů je pojmenování typu časopisu. Revue je mimo jiné časopis závažného obsahu, jeden z významů slova magazín pak je, cituji Slovník spisovného jazyka českého: "obrázkový časopis rozmanitého obsahu".

Další podobnost mezi oběma slovy jsem už zmínil: mají více významů. A musím dodat, že společné mají i to, že jeden z několika významů jak slova revue, tak slova magazín je dejme tomu vojenský. Revue je, lépe řečeno byla, mimo jiné vojenská přehlídka a magazín, či podle německé výslovnosti magacín, je, vlastně opět spíš byl, také zásobník u pušky. Stejně jako vojenská přehlídka revue významově souvisí s revuí jako časopisem i revuí jako veřejným představením, také magazín jako obrázkový časopis významově souvisí s magazínem jako zásobníkem pušky. Významovou souvislost s časopisem i zásobníkem najdeme i u významů magazín, nebo také magacín, rovná se velký obchod a magazín rovná se sklad. Rovněž nejnovější význam slova magazín, který uvádí slovník Co v slovnících nenajdete, tedy "periodicky nebo seriálově vysílaný pořad (v rozhlase, v televizi) z určitého tematického okruhu" patří do významového a ovšem i jazykového příbuzenstva.

Abych tak řekl otcem všech magazínů, tedy obrázkových časopisů, televizních a rozhlasových pořadů, velkých obchodů i skladů, je arabské slovo mahzan, v množném čísle mahazin, které znamená sklad, zásobárna, sýpka. Z arabštiny toto slovo přešlo do evropských jazyků, nejprve jen ve významu sklad, později se jeho význam rozšířil i na velké obchody, které mají velké sklady a také jako sklady vypadají. V němčině se pak tím slovem začal označovat i takový malý sklad na patrony, tedy zásobník u pušky. A v angličtině vznikl význam magazín rovná se obrázkový časopis, protože tyto časopisy jsou jakousi sběrnou či zásobárnou různých zajímavosti. Z pojmenování časopisů pak slovo magazín přešlo i na podobně koncipované rozhlasové a televizní pořady.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.