Magdalena Dostálová: Aktivní v důchodu? Lidé často řeší své nemoci

16. říjen 2013

S psycholožkou a psychoterapeutkou PhDr. Magdalenou Dostálovou jsme mluvili o tom, jak být aktivní v důchodu.

Věnovali jsme se tomu, jak může vypadat aktivní trávení volného času v seniorském věku. Probírali jsme problémy, které mohou člověku v důchodu jeho program komplikovat. Zamysleli jsme se nad způsoby jejich řešení.

„Na to budu mít čas až v důchodu,“ také už někdy k vašim uším dolehla podobná věta? Co je na ní pravdy a proč ji lidé vypouštějí z úst? Může být důchodový věk strávený aktivně? A co pro to mohu udělat, když se tento milník v mém životě přibližuje?

Člověk by měl být aktivní už před důchodem

Většinou platí, že když nebyl člověk aktivní ve svém produktivním věku, důchodem to už nedožene. Aktivnímu trávení volného času se učíme už od dětství. Rodiče k němu děti vedou jednak volbou vhodných volnočasových aktivit a jednak (i když to je možná na prvním místě) svým vlastním příkladem.

Péče, ilustrační foto

Dítě, které vidí, že jeho rodiče jsou po práci schopni udělat si čas na sport, návštěvu divadla či na procházku s rodinou, budou mít s větší pravděpodobností tendenci trávit své volné chvilky něčím smysluplným.

Naopak dítě rodiče, který se po příchodu z práce svalí na kanape a jedinou jeho fyzickou aktivitou je uchopení ovladače od televize či přesun jídla na vidličce z talíře směrem k ústům, bude mít sklony tohle chování svého rodiče dříve nebo později napodobit.

Nová životní etapa otevírá nové dveře

Vstupem do důchodového stavu se nám však mohou otevřít nové dveře. Máme najednou více času na koníčky, kterým jsme dříve, ještě v pracovním procesu, vyměřovali čas ztěžka. Někdy si lidé pouštějí do aktivit, na které dříve neměli čas.

02308762.jpeg

Více pravděpodobné je to u těch typů lidí, kteří i dříve měli snahu svůj pracovní život vyvažovat vhodnou volnočasovou aktivitou. V dnešní době se naštěstí už dá z čeho vybírat. Můžeme například nalézt počítačové kurzy pro dříve narozené. Nalezneme i jazykové kurzy pro seniory či poměrně velkou nabídku různých pohybových kurzů.

Ve dvou se to i v důchodu lépe táhne

Výhodou je, když naleznu ve svém okolí někoho, kdo se mnou aktivitu sdílí. Hůř se totiž hledají výmluvy, proč bych zrovna dnes mohla tu večerní jógu vynechat, když je venku tak ošklivě. Psa by přece nevyhnal!

Redaktorka Lucie Hochmanová si vyzkoušela tandemový seskok s padákem

Čeká-li však před domem kamarádka se sbalenou cvičební taškou, překonám sama sebe a přeci jen vyrazím. Rovněž pravidelnost je spíš ku prospěchu ochotě člověka u aktivity nějaký ten čas vydržet. Jeden si zvykne, že středa dopoledne patří kurzům počítače, bez nich by ten čas byl najednou nepatřičně nevyužitý.

O možnostech, jak trávit aktivně důchod, je však dobré uvažovat skutečně s předstihem. Nezačínám totiž, až ona chvíle nastane, na zelené louce, ale už mám za sebou nějakou (byť jen mentální) přípravu.

autoři: Alima Martinová , Magdalena Dostálová
Spustit audio