Magdalena Málková ze Základní školy Prosperity z Nové Vsi u Kolína vyhrála soutěž pro nejinspirativnějšího učitele v Česku. Učit začala až ve 40 letech

30. červen 2022, aktualizováno

Magdalena Málková ze Základní školy Prosperity z Nové Vsi u Kolína se učitelkou stala až ve 40 letech poté, co skončila s prací v byznysu. Za svůj přístup k žákům si v Praze odnesla první cenu letošního ročníku Global Teacher Prize - ocenění pro nejinspirativnějšího učitele v Česku.

U vítězky Magdaleny Málkové porota ocenila její respektující přístup k žákům a to, jak klade důraz na individualitu každého z nich, praktikuje výraznou diferenciaci výuky a umí ve třídě vytvářet aktivní pracovní prostředí.

Magdalena Málková

„Nadchla nás její odvaha, se kterou do výuky přináší nové přístupy, její cit pro situaci a schopnost učit osobnostně a pružně modifikovat plán výuky,” popisuje předseda poroty Lumír Al-Dabagh.

Magdalena Málková učí deset let. „Já nejsem ve školství dlouho, předtím jsem pracovala v zahraničním obchodu. Pak jsem ale onemocněla a když jsem ležela v nemocnici, tak jsem si řekla, že nechci pracovat pro mezinárodní firmy. Chci dělat něco, co má smysl. A tak jsem šla studovat učitelství,” popsala při přebírání ocenění Magdalena Málková.

Prvostupňová pedagožka je spoluzřizovatelkou malotřídní základní školy, kde také dnes učí.

Národní variantu mezinárodního ocenění - Global Teacher Prize Czech Republic - organizuje EDUin.

autoři: Lucie Korcová , JMys | zdroje: EDUin , o. p. s. - Informační centrum o vzdělávání
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.