Magdalena Paťhová z Trhového Štěpánova napsala 10 knih. To je slušné číslo! V červnu totiž oslaví teprve patnáctiny

9. leden 2023, aktualizováno

Nadšeně vypráví o historii svého města, některé knihy píše barokní češtinou, ráda čte Jiráska. Má spoustu dalších koníčků a velké sny a plány. Nedávno se stala jednou z vítězek a vítězů Zlatého oříšku. Soutěže, která představuje výjimečné mladé talenty naší republiky.

A protože Magdě psaní jde, poprosila jsem ji, ať o sobě sama napíše. A ona mi vyšla vstříc: „Jmenuji se Magdaléna Paťhová, je mi čtrnáct let, bydlím v Trhovém Štěpánově a tři roky se věnuji literární činnosti. Odmalička jsem měla velmi bohatou fantazii, stále jsem si představovala různé příběhy a postavy. Vždy jsem ráda vyráběla, malovala, ale především vytvářela komiksy.

V deseti letech jsem začala mít velký zájem o českou historii a hlavně o historii města, ve kterém žiji. O něm také byla moje první oficiální povídka Kouzelný kámen. Tento příběh měl úspěch, což mě přimělo k tomu, abych v psaní pokračovala. Stalo se mou největší zálibou a brzo neodmyslitelnou součástí mého života. Po napsání povídky Kouzelný kámen jsem ještě napsala dalších devět knížek.

Svědek všeho dění

Za zmínku rozhodně stojí kniha Svědek všeho dění, kde hlavní hrdinka provází čtenáře dějinami Prahy, dále pak Varhany, které pojednávají o vesnickém učiteli, a rovněž Záhady Trhového Štěpánova, kde se zamýšlím nad největšími otazníky tohoto města. Tato kniha je zároveň první, která se dočkala křtu. Nyní pracuji na další knize o Trhovém Štěpánově. Jak lze vytušit, toto město a Praha jsou nejčastějšími místy, která se v mých knihách vyskytují. V budoucnu chci psát hlavně o nich, občas se však mohu zaměřit i na různé hrady a zámky. Nejraději píši o době renesance a baroka, výjimečně také klasicismu.

Největším úspěchem je pro mě vítězství v soutěži Zlatý oříšek, která mi velmi pomohla. Toto vítězství pro mě znamená víc než mnoho, je pro mě důležité už jen proto, že mě motivuje k další tvorbě.

Mým aktuálním snem je, aby se mé knihy začaly vydávat v nakladatelství a abych tak mohla pomáhat v poznávání dějin naší krásné vlasti. A co je mým životním snem? Zfilmovat některý z mých příběhů. Toto přání, jak se může zdát, je odvážné, ale bez odvážných přání by život nebyl tak zajímavý a pestrý, nemyslíte?“

Odvážnému štěstí přeje, říká se. Tak ať přeje i Magdě, kterou v psaní podporují nejen rodiče, ale také učitel dějepisu na základní škole nebo místní starosta. Dobrými radami a spoustou zajímavých informací o historii města a lidech, kteří v něm žili, Magdu zásobuje bývalý kronikář Trhového Štěpánova, pan Jaromír Vlček.

Proč se do psaní pustila a které další koníčky Magda má, to si poslechněte v reportáži.

Spustit audio