Magickou sílu mají prý léčivky nasbírané o svatojánské půlnoci
Naši předkové věřili, že ideální dobou pro sběr léčivých bylin je počínající léto. A nejvhodnějším dnem, tedy lépe řečeno nocí, ta svatojánská. Prý se během ní v léčivkách koncentruje magická síla. Pokud se vám ale nechce běhat po lukách s baterkou v ruce, stačí, když na sběr vyrazíte během dne. Co lze sbírat na počátku léta a která denní doba je ta správná? Inspirovat se můžete třeba v letošní Rukověti časopisu Zahrádkář:
Bazalka pravá – kvetoucí nať (asi 30 cm od vrcholu, sušit při maximálně 35 °C)
Borůvka černá – list (sdrhnutý, max. 40 °C)
Bukvice lékařská – nať (na začátku kvetení)
Pelyněk černobýl – kvetoucí nať
Čekanka obecná – nať a list (před rozkvětem)
Černý bez – květ (sušit rychle, aby nezhnědl, do 35 °C)
Divizna velkokvětá – květ (dopoledne, nepomačkat, bez kalichu, sušit na slunci nebo max. 35 °C, vzduchotěsně uzavřít)
Dobromysl obecná – kvetoucí nať (kvetoucí vrcholky, silnější lodyhy odstranit, sběr před polednem)
Estragon či kozalec – nať (okolo 14. hodiny)
Heřmánek pravý – květ (krátce po rozvití, stopky do 2 cm, sklizeň každý 3. až 5. den, max. 40°C)
Hluchavka bílá – květ (nepomačkat, sušit max. při 35 °C, uzavřít!)
Jablečník obecný – kvetoucí nať (horní část natě, okolo 13. hod., trochu píchá, max. 45 °C)
Jasan ztepilý – list (jednotlivé lístky z lichozpeřených listů)
Jestřabina lékařská – kvetoucí nať (okolo 14. hod., nepomačkat, max. 50 °C)
Jitrocel kopinatý – list (nepomačkat, sbírat suchý, snadno se zapaří a hnědne, max. 40 °C)
Komonice lékařská – kvetoucí nať (žlutá kvetoucí nať nebo odrhnuté květy, max. 35 °C)
Kopr vonný – nať (má nižší účinek než nažky)
Libeček lékařský – nať (zmrazit!)
Lípa obecná, srdčitá – květ (na začátku kvetení, 14. - 16. hod., sušit ve stínu!, max. 35 °C)
Maceška, violka trojbarevná – kvetoucí nať (max. 35 °C)
Maliník obecný – list (v době květu, kolem 10. hodiny, bez dlouhých řapíků, do 50 °C)
Máta peprná – kvetoucí nať, list (na počátku květu, kolem 10. hod.)
Mateřídouška úzkolistá – nať (krátce před rozkvětem, jen kvetoucí bylinné části, 12. - 14. hod., neobracet, nesušit na slunci, do 35 °C
Měsíček lékařský – květ (s kalichem i bez, za sucha, okolo poledne, rychle sušit, max. 60-70 °C, vzduchotěsně uzavřít, do temna, jen oranžový květ!)
Mochna husí – nať (na začátku kvetení)
Mochna stříbrná – kvetoucí nať (13. - 14. hod.)
Ostružiník křovitý – list (před kvetením, mezi 14. a 16. hodinou, pro potravinové čaje nechat několik dní zavadnout, pak sušit)
Popenec břečťanovitý – kvetoucí nať (mezi 14. – 16. hod., max. 30 °C)
Šrucha zelná, portulák – čerstvá nať nebo listy (těsně před rozkvětem, poledne)
Proskurník lékařský – květ (těsně před rozvitím, za sucha, 10. – 14. hod., list (těsně před rozkvětem, okolo 8. hod.)
Přeslička rolní – nať (pozor na záměnu s přesličkou lesní a bažinnou!, den předsušit na slunci, poté max. 60 °C, nedosušená plesniví)
Rozrazil lékařský – nať (lze sušit i na slunci, neobracet, drolí se, uchovávat v uzavřených nádobách)
Růže – okvětní plátky tmavočervených odrůd
Řebříček obecný – nať nebo květ (sušit max. 35 °C)
Řepík lékařský – kvetoucí nať (s přízemními listy, lodyhy max. 3 mm, nesmí obsahovat zralé plody, max. 40 °C)
Srdečník obecný – kvetoucí nať (14. – 16. hod., kvetoucí olistěné vršky, po usušení píchají, max. 45 °C)
Svízel syřišťový – kvetoucí nať (sušení ve stínu nebo na slunci, max. 40 °C)
Šalvěj lékařská – list nebo nať (krátce před květem, za sucha, vlhké hnědnou, po usušení sdrhnout, max. 35 °C)
Tužebník jilmový – květ nebo kvetoucí nať (ne dlouhé stonky, květy se sdrhnou, max. 40 °C)
Topolovka růžová – květ (sdrhnout, sušit max. 40 °C, nejkvalitnější černofialový květ, růžový má slabší účinek)
Třezalka tečkovaná – kvetoucí nať (hned po rozkvětu, ráno, když oschne rosa, 20 – 30 cm, pozor na záměnu, lodyha má elipsovitý průřez, hranatá má menší účinky, max. 35 °C, vzduchotěsně uzavřít)
Tymián obecný – kvetoucí nať (krátce před rozkvětem, za sucha, max. 35 °C)
Vrbka úzkolistá – list
Vrbovka malokvětá – kvetoucí nať (těsně před rozkvětem).
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?