Magistrát chce finančně podpořit prodejce i provozovatele zrušených vánočních trhů. Část nákladů by podle něj měl kompenzovat stát

26. listopad 2021

Praha kvůli situaci s vánočními trhy vyzývá vládu, aby projednala kompenzace pro pořadatele i prodejce. Nové opatření proti koronaviru provoz vánočních trhů od dnešního podvečera zakazuje, stánky jsou však na většině míst už připravené a trhovci v nich mají navezené zboží. Jeho část by mohlo hlavní město případně vykoupit, aby prodejce podpořilo.

Čtěte také

Po týdnech příprav vánočních trhů začíná platit jejich zákaz ze dne na den. Prodejci a pořadatelé tak už do provozu a fungování investovali peníze. Od dnešních 18 hodin žádné nevydělají. „Hlavní období, kdy jim má nastat příjem, je právě na období pěti, šesti týdnů v roce. Přicházejí o možnost obživy,“ popisuje radní pro majetek Jan Chabr ze Spojených sil pro Prahu.

Nedává logiku, že jsou otevřené obchody, všechna normální tržiště a jediné, co je zavřeno, jsou vánoční trhy.
Jan Chabr, radní pro majetek

To by měla vláda vyjasnit a vyřešit. Kompenzace ale musí podle města schválit co nejrychleji. Stánkaři totiž teď nemají ani na to, aby připravené zboží odvezli. Provozovatelé říkají, že pro některé prodejce je opatření likvidační. Praha proto plánuje podnikatelům pomoct i sama, jednat o tom má vedení města.

Odkoupení zboží od prodejců

Záleží na tom, jestli vláda skutečně nějaká kompenzační opatření schválí. Podle jejich výše a rozsahu by pak mohlo město část zboží od stánkařů koupit, jak dodává Jan Chabr: „Například domácí pečivo, cukroví a perníčky jsme připraveni v určitém množství vykoupit od těchto drobných trhovců. Aby se ty potraviny nezkazily a nedošlo k plýtvání. Mohly by dále být distribuovány například k sociálně slabým, do domovů pro seniory.“

Vánoční trhy, advent (ilustrační foto)

S tím ale chce Praha počkat až na případné rozhodnutí vlády, aby možný odkup zboží neznamenal, že nebudou mít prodejci na státní kompenzace nárok. Hlavní město by také mohlo odpustit nájem společnosti Taiko, která provozuje největší trhy na Staroměstském náměstí.

S odstraňováním stánků firma zatím vyčkává i na vládní rozhodnutí. Jsou ale připraveni trhy případně rozebrat příští týden. Společnost neprovozuje jen trhy, pro Prahu například řeší i vánoční strom na Staroměstském náměstí a výzdobu. Kromě odpuštění nájmu za prostranství by tak mohlo město kompenzovat i tyhle náklady. Společnost je odhaduje dohromady asi na 14 milionů korun.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio