Magistrát zatím neplánuje rušit vánoční trhy v Praze. Čeká ale na pokyny od vlády

19. listopad 2021

Praha zatím nepočítá s tím, že by kvůli pandemii covidu letos rušila vánoční trhy. Vedení magistrátu to oznámilo po jednání krizového štábu. Návštěvníci na nich ale budou muset pravděpodobně dodržovat protikoronavirová opatření. 

Už příští sobotu 27. listopadu by na Staroměstském náměstí měly začínat největší pražské adventní trhy, zatím není jasné, která konkrétní opatření zde bude nutné dodržovat. V pondělí 22. listopadu by o tom měla rozhodnout vláda. 

Čtěte také

Pravidla pro pořádání trhů by kabinet měl oznámit co nejdřív, jak říká pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátů: „Aby to nebylo nějaké překvápko, které vždycky začne platit za tři dny. Protože přece jenom ta situace se podle těch dat dá určitým způsobem predikovat.“

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO tento týden naznačil, že by lidé měli na trzích nosit respirátory a dodržovat rozestupy. Otázkou zůstává, zda se sem dostanou i lidé, kteří nejsou očkovaní a neprodělali covid. 

Pokud jde o kulturní program na vánočních trzích, tak podle aktuálně platných pravidel bude návštěvnost maximálně tisíc lidí. Na dodržování opatření bude muset dohlížet pořadatel trhů. „Pak by ten organizátor měl u všech účastníků zkontrolovat, zda byli očkováni, případně prodělali nemoc. Uvidíme, zda tedy budou i případně podle nařízení vlády vyloučeni ti, kteří budou mít sice negativní test, ale nebude to považováno za prokázání bezinfekčnosti,“ doplňuje náměstek primátora Petr Hlubuček ze Spojených sil pro Prahu.

Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí pořádá společnost Taiko. I ta čeká na nová nařízení vlády, a podle nich případně upraví program. Rozhodnout chce do středy.

Vánoční trhy (ilustrační foto)
autor: Marie Veselá
Spustit audio