Mají vaši rodiče problémy s křečovými žílami? Hrozí, že budou trápit i vás

19. duben 2018

Křečové žíly jsou genetickou záležitostí. Pokud se jedná o zdravotní problém v rodině, je více než pravděpodobné, že se jednoho dne budou týkat také nás. Křečové žíly často zaregistrujeme na jaře, když sundáme teplé punčocháče a vysoké zimní boty. Nevznikají ale přes zimu.

Zvětšení křečových žil probíhá postupně díky nedostatečné prevenci. Když se jednou objeví, jsou doživotní. Samy od sebe nezmizí, naopak se budou v průběhu času zhoršovat. Pokud už je máme, musíme se svými končetinami zacházet tak, aby se křečové žíly nezhoršovaly a nedělaly problémy.

Jaká existuje prevence

Křečové žíly jsou ve své podstatě cévy na našich dolních končetinách. Nejvíce jejich stav zhoršuje kouření. U problémů s křečovými žílami všeobecně platí heslo „všeho s mírou“. Dlouhodobé sezení nám škodí stejně tak jako dlouhodobé stání. Je potřeba často měnit polohu.

Čtěte také

Zásadní je ale udržování ideální tělesné hmotnosti a pravidelná fyzická aktivita. Pokud hrozí obezita, je nutné přistupovat k režimovým a dietním opatřením, která sama o sobě nezhoršují vznik žil. Vhodné potravinové doplňky působí pozitivně na tonus žilní stěny, ale celkově mohou zlepšit stav pouze částečně. Naopak léky na léčbu varixů dolních končetin účinné jsou. Samy od sebe ale také nic nezachrání, nutná je celková prevence, ve které hraje nezastupitelnou roli i bandáž.

Jak dalece pomáhá bandáž a jak ji používat

Bandáž neboli stahující punčochy mohou zásadně zpomalit zhoršování křečových žil a za včasného používání mohou dokonce zabránit jejich vzniku. Nejsou ale pohodlné především v létě, kdy nás mohou omezovat a je v nich příliš teplo. Podstatné je, jak je používáme.

Bandáž nasazujeme dříve, než vstaneme ráno z lůžka. Ideální je elastické punčochy nasadit ještě v horizontální poloze a pak se teprve zvednout. Pokud na to zapomeneme, vraťte se ideálně na lůžko a zvedněte nohy do pravého úhlu alespoň na několik minut, aby se nohy opět odkrvily. A pak teprve aplikujte bandáž. Tento postup je nutný, aby bylo používání stahovacích punčoch co nejefektnější. Bandáž musíte nasadit ve chvíli, kdy jsou nohy odkrvené, následně pak svým působením zabrání nadměrnému přísunu krve a tím žíly udržuje v optimálním stavu. Krev se do žíly přes bandáž nedostane.

Co dělat, když máme křečové žíly v rodině

Křečové žíly jsou dědičným problémem. Pokud na ně trpěli naše rodiče a prarodiče, měli bychom nejen zavčas používat bandáže alespoň při dlouhém cestování a sezení. Na místě je i volba zaměstnání, které nohy příliš nezatěžuje – jak dlouhodobým sezením, tak dlouhodobým stáním.

Vyplatí se vybrat zaměstnání, které není na nohy příliš namáhavé. Pokud se sedavému zaměstnání nevyhnete, dbejte alespoň na časté kratší procházky na pracovišti a občas dejte nohy do vyšší polohy. Dát nohy na stůl by sice byla ideální relaxace, ale v pracovní době nebývá možné ji vždy realizovat. Při dobré organizaci práce se to ale může podařit. Stačí 2až 3 minuty a nohy se ve zvýšené poloze opět dostanou do lepší kondice.

Kdy je vhodná operace

Operaci lze samozřejmě uskutečnit pouze pro parádu, kdy nám zvětšené žíly mohou vadit z estetického důvodu. Hrozí ale, že se z malého problému stane velká potíž, která zkomplikuje pozdější operaci, která může být nutná ze zdravotních důvodů.

MUDr. Petr Grenar

Vždy se vyplatí poradit s osobním lékařem, který pacienta zná, ví, jak se hojí a zná jeho rodinu. Operace je naopak vhodná, pokud chceme odstranit křečovou žílu, která probíhá po celé dolní končetině, působí problém a mohla by vyústit do bércového vředu. Křečové žíly musíte řešit zavčas. Ideálně ještě předtím než se skutečně objeví. Pokud se o křečové žíly včas nestaráte a necháte problém rozvinout, hrozí bércový vřed nebo trombóza žil dolních končetin.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio