Majlant

1. leden 2004

Pokud někdo vydělá majlant, udělal vynikající obchod, měl dobrý podnikatelský záměr a nebo štěstí při tunelování, protože majlant je expresívní označení velkého množství peněz. Ve slovnících se říká, že majlant jsou nejen velké peníze, ale také bohatství vůbec. Kdo má vilu, dva bazény, tři auta, čtyři milenky a pět miliónu na kontě, má majlant.

Promluvíme si dnes o jazykovém zákulisí zajímavého, zjevně cizího slova majlant. A dostaneme se s ním do válečné Itálie v předminulém, tedy 19. století. Po napoleonských válkách se severní část Itálie, Lombardie a Benátsko, stala součástí rakouské říše. Rakousko s těmito svými provinciemi mělo značné potíže. Byly to provincie bohaté, Milán byl druhým nejlidnatějším městem monarchie, mezi Milánem a Benátkami se stavěla supermoderní parostrojní železnice, italské provincie dodávaly do Vídně mnoho módního i jiného zboží, ale také vysoké daně. Italská šestina obyvatel Rakouska přinášela monarchii třetinu daní. Což se Italům nelíbilo a bouřili se. Dokud žil původem český maršál Jan Josef Václav Radecký, ještě to šlo, ten si jako vrchní velitel rakouské armády v severní Itálii uměl poradit. Když pak zemřel, bylo to horší. Rakousko se nechalo sardinsko-piemontským královstvím vyprovokovat k válce a v červnu 1859 po nerozhodné bitvě u Magenty nedaleko Milána následovala prohraná bitva u Solferina. Za sedm let, v takzvané německé válce Rakousko znovu bojovalo v Itálii, v bitvě u Custozzy sice vyhrálo, ale důsledky prohrané bitvy u Hradce Králové to nezměnilo. Rakouská monarchie se italských provincií musela vzdát.

O rakousko-italských válkách v 19. století mluvím podrobně proto, že během nich vzniklo slovo majlant. Abych mluvil přesně, pojmenování Majland s velkým M na počátku a s d na konci existovalo, bylo to německé pojmenování lombardského města, kterému se italsky říká Milano a česky Milán. Čeští vojáci sloužící v Itálii v rakouské armádě, ať už za Radeckého, nebo později, Milánu ovšem říkali německy Majland nebo také Majlont. A protože Milán byl v 19. století velké a prosperující, pro Čechy nezvyklé bohaté město, stal se pro naše vojáky přímo symbolem množství peněz, velkého bohatství. Když bylo něco opravdu bohaté, bylo to jako Milán, byl to Milán, německy Majlant. Což čeští vojáci přinesli domů a my to slovo po nich opakujeme ještě po více než 150 letech, aniž cokoli víme o rakousko-italských válkách v 19. století a tehdejším bohatství města Milána.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.