Majonéza, čabajka, uherák

29. prosinec 2004

Včera jsem tu načal téma jídla, a to přímo silvestrovského, dnes navážu. Nejen tím, že dál budu mluvit o jazykovém zákulisí pojmenování potravin patřících na chlebíčky, ale i tím, že zůstanu u slov, které vznikla ze zeměpisných pojmenování. Promluvím o slovech majonéza, čabajka a uherák.

O majonéze Slovník spisovného jazyka českého říká, že je to hustý studený krém ze žloutků a tuku, zejména oleje, k přípravě salátů a podobně. Jako jazyk původu uvádí slovník francouzštinu. Ano, původní francouzské pojmenování této nezdravosti byl mahonnaise. V čemž je skryté slovo Mahon, pojmenování hlavního města španělského ostrova Menorca na Baleárách. Majónéza byla původně mahonská omáčka. I když jsem se to takhle nikde výslovně nedočetl, předpokládám, že něco podobného naší majonéze se začalo dělat na Menorce.

Michal Novotný

O čabajce se naopak všude píše, že jde o klobásu, která se začala vyrábět v maďarském městě Csába. Takové město však dnes v Maďarsku není, dřívější Csába se jmenuje Békéscsaba a je to hlavní město župy Békés. Zatímco původ názvu čabajka je tedy lokalizován přesně, z pojmenování uheráku vyrozumíme jen to, že je to salám pocházející z Maďarska, tedy z Uherska. O původu názvu Uhersko jsem tu už kdysi mluvil, tak jen stručně. Jde vlastně o zkomoleninu latinského pojmenování Hungaria, což znamená země Hunů. Hunové tuto kdysi římskou provincii Panonii dobyli někdy v 5. století. Po nich sem sice přišli ještě Ostrogoti, Gepidové, Langobardi, Avarové, ale ti svou stopu v názvu země nenechali. Až Maďaři, kteří do Hungarie přišli v 9. století. Říkal jsem, že české slovo Uhersko je zkomolenina výrazu Hungaria, možná bude přesnější, když řeknu, že je to varianta německého Ungarn a německý výraz že je variantou původního latinského Hungaria.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.