Malá obec Svatý Mikuláš má svou minulost pečlivě zaznamenanou ve svých kronikách

6. prosinec 2019

Archeoložka Radka Šumberová je kronikářkou ve Svatém Mikuláši. Obec, která vede svou kroniku již od roku 1899, má shromážděny prameny i o své nejvzdálenější minulosti.

„Svatý Mikuláš leží nedaleko Kutné Hory a to na východě směrem na Pardubice,“ říká na úvod Radka Šumberová, která v roli místní kronikářky působí teprve rok. Vedení obecní kroniky převzala po rodačce ze Svatého Mikuláše Heleně Jebavé. „Má předchůdkyně v úvodu kroniky uvedla, že psaní kroniky je pro ni ctí. A pro mě je ctí v její práci pokračovat,“ pokračuje.

Hlavní profesí je Radka Šumberová archeoložka. „Moje nejoblíbenější období je neolit. Možná i díky tomu, že pocházím z Kutné Hory,“ vysvětluje. „Nedaleko města je známé neolitické naleziště Bylany, pozůstatek jedné z největších zemědělských osad na našem území,“ říká a prozrazuje, že také ve Svatém Mikuláši najdeme řadu archeologických památek.

Název obce Svatý Mikuláš pravděpodobně souvisí se založením samotné obce. „Přesné období založení neznáme, ale první zmínky o Svatém Mikuláši máme z počátku 14. století,“ uvádí Radka Šomberová. V oblasti se nachází mnoho míst, které nesou jméno podle svých patronů. Název obce tak možná souvisí se jménem opata nedalekého cisterciánského kláštera.

„Kroniky Svatého Mikuláše jsou vedeny od roku 1899, jsou tak starší než celá řada kronik okolních obcí. V nejstarší kronice jsou navíc shromážděny všechny dostupné prameny k nejstarší minulosti,“ uzavírá Radka Šumberová.

Nejvýznamnější památkou je zajisté empírový zámek Kačina, který ve Svatém Mikuláši nechal vystavět Jan Rudolf Chotek z Chotkova.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio