Malá pražská scéna, která nabízí aktuální témata. Nezávislé Divadlo MA najdete v Žitné ulici

20. duben 2022

Repertoár Divadla MA stojí především na hrách, které reflektují události 20. století, kdy totalitní režimy, ekonomické krize a války hluboce zasáhly do životů obyčejných lidí. V současné době jsou témata této malé pražské scény, založené Ruskou Mariannou Arzumanovou, aktuálnější než kdykoliv jindy.

Jednou z her silně rezonující se současností je Adresát neznámý, inscenace podle stejnojmenné knihy, kterou americká autorka napsala v roce 1938. Příběh o tom, co se může stát lidem poblázněným pokřivenou ideologií, je stále aktuálním varováním před nacionalismem a nesnášenlivostí. „Je o blízkém přátelství, které právě kvůli propagandě padne. O tom, jak propaganda ovlivňuje mozek a jak to všechno končí,“ popisuje režisérka Marianna Arzumanova.

Inscenace Adresát neznámý

Pro hru Zabít draka posloužila jako předloha nadčasová filosofická pohádka o totalitě ve všech formách a obdobích dějin s názvem Drak od dramatika a prozaika Jevgenije Lvoviče Švarce. Dokazuje, že zbavit společnost vnitřních pout a zabít draka v každém z nás, to je úkol velmi složitý.

Inscenace Zabít draka

Herec Jiří Valeš přiznává, že od invaze na Ukrajinu začal své role nahlížet z jiné perspektivy: „Před tou invazí to pro mě byla v uvozovkách nějaká teorie, kterou jsem se snažil ztvárnit a pochopit psychologii toho všeho. Ale když to člověk vidí ze živých obrázků nebo ze zpráv svých přátel, kteří jsou na Ukrajině, tak se to člověka dotýká mnohem silněji.“

Poslechněte si celou reportáž z Divadla MA v Žitné ulici.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio