Malebné vlakové nádraží v Hrádku u Sušice se dostalo mezi deset nejkrásnějších u nás

6. listopad 2018
Česko – země neznámá

Cestujete rádi vlakem? Pak pro vás máme tip na výlet na Klatovsko, k městu Sušici. Nedorazíme ale přímo do tohoto města nesoucího přízvisko „Brána Šumavy“. Z vlaku vystoupíme v Hrádku u Sušice. Tam totiž mají překrásné malebné vlakové nádraží, které se navíc dostalo mezi deset finalistů soutěže Nejkrásnější nádraží 2018.

Na dvojkolejné trati je přes den celkem klid. Ale i bez lokomotiv a vagónů je nádraží opravdu poetické. V posledním roce prošlo totiž velkou opravou. Vůbec byste neřekli, že pochází už z roku 1888. Vypadá, jako by z něj právě před chvílí odešli dělníci.

Architektura podle rakouského řádu

Na dvoupatrové výpravní budově střídá hrázděné podkroví reliéfně vytvořená omítka. Nádraží dostalo novou fasádu a nechybí ani květiny v oknech. Jediné, co trochu kazí dojem historické výpravní budovy drah Rakousko-Uherska, je přístavek ze sedmdesátých nebo osmdesátých let minulého století. Z něj se kdysi řídila doprava. Dnes je trať ovládaná dálkově.

Až si sem, na železniční stanici v Hrádku u Sušice uděláte výlet, určitě nemusí být nádražní budova jediným cílem vaší cesty. Před budovou najdete rozdělovník Klubu českých turistů, od kterého vede několik turistických tras.

Právě v těchto dnech se také rozhoduje o letošním vítězi celostátní soutěže Nejkrásnější nádraží. Do finále se dostalo celkem deset nádraží včetně Hrádku u Sušice. Vítěz bude znám 9. listopadu.   

autor: Pavel Halla
Spustit audio