Malíř Kristian Kodet: Bylo neuvěřitelné, že mi zavolal sám prezident Ronald Reagan

11. červen 2020

Umělecké povolání se v rodině Kodetů vyskytuje už třetí generací. Na rozdíl od svého dědečka Emanuela a otce Jana se Kristian Kodet rozhodl věnovat nikoliv sochařství, ale malbě. Jeho obraz si zakoupil i bývalý prezident Spojených států Ronald Reagan.

Kristian Kodet dělí svůj čas mezi tři bydliště, jak ale přiznává, dobře se cítí ve všech: „Doma jsem jak v jižních Čechách, tak v Praze a na Floridě.“ Ve Spojených státech, kde si chválí především počasí, vlastní malíř dům s velkým pozemkem a mezi sousedy má například zpěvačku Olgu Matuškovou.

V Americe se malíř usadil v roce 1979. Pokračoval zde ve své malířské tvorbě a uskutečnil řadu samostatných výstav. Na jedné z nich si obraz vyhlédl i bývalý prezident Spojených států Ronald Reagan. „Poslal nejprve svého nákupčího, aby udělal fotografie vystavených obrazů. Pak mi najednou sám zavolal, aby se na prodeji domluvil,“ vypráví Kristian Kodet. Vybraná malba pak několik let visela v knihovně Bílého domu. „Bylo to neuvěřitelně milé, nestává se každý den, že vám zavolá prezident Spojených států,“ dodává.

Malý prodavač obrazů

Prodávat svá malířská díla začal Kristian Kodet už jako dítě. „Vždycky, když někdo přišel za mým tátou, tak jsem vyskládal své malůvky na zem a prodával je po deseti korunách,“ vypráví. V šesti letech pak prodal své sestřenici obrázek s názvem Let jedné mouchy. Dílo, kterého se autor vzdal za čtrnáct korun, má jeho příbuzná stále vystavené.

V poslední době se Kristian Kodet věnuje neobvyklé činnosti, vykupuje totiž zpět své vlastní obrazy. „Vím, že stejný obraz už nikdy nenamaluji, a tak když vidím nějaký prodávat, koupím ho. Plánuji je umístit do muzea i s díly mého tatínka a dědečka,“ prozradil český výtvarník Xaverovi.

Kde si Kristian Kodet plánuje otevřít nový ateliér a jak pokračují přípravy na chystanou výstavu, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio