Malovaná skála se na jednu noc stala domovem mlynáři. Dodnes jsou na ní patrné dveře a okno

9. červen 2023

Malovanou skálu byste našli nedaleko obce Horní Hradiště na severním Plzeňsku. Je to pozoruhodné místo, které navíc nabízí i krásné výhledy do okolní krajiny. A tak trochu i adrenalinový zážitek. Výstup na samotný vrcholek skály s úzkým dřevěným posezením bez jištění totiž není pro každého.

„Pokud je mokro, tak to klouže. Ale když je sucho, tak se tam dá vylézt celkem snadno,“ říká Veronika Kalivodová z Turistického informačního centra v Plasích. Jste-li fyzicky zdatní a nemáte strach z výšek, naskytnou se vám po zdolání krátkého žebříčku velice pěkné výhledy. „Vidíme směrem na jižní Manětínsko, nejseverněji je Velká Černá Hať a dále třeba obec Mladotice. Když je dobré počasí, je ten výhled opravdu krásný.“

Podle jejího názvu Malovaná skála by mnozí jistě čekali snad i barevně vyvedené obrazce a nejrůznější motivy, ale na kameni je namalované „jen“ bílé okénko a dveře. Mají připomínat dávnou událost, kdy se skála podle pověsti stala na jednu noc domovem mlynáři z nedalekého mlýna.

„Roku 1872 tady byly opravdu vydatné přívalové deště, kdy došlo mimo jiné k sesuvu půdy, čímž vzniklo Odlezelské jezero. Ta voda byla tak silná, že protrhla i hráz Mladotického rybníka a zaplavila celé údolí. Voda na Podhrázském mlýně stoupala až k prvnímu poschodí. Dodnes by to na mlýně mělo být vyznačeno. Dle pověsti se zdejší mlynář snažil zachránit tím, že utíkal do stráně a vyběhl až sem k té skále, kde přečkal noc. Na památku je ta skála pomalovaná,“ vypráví Veronika Kalivodová.

Přímo u Malované skály najdete také rozcestník s knihou, ve které si můžete přečíst nejrůznější postřehy návštěvníků této lokality. Anebo do ní sami vepsat vlastní dojmy.

Cestou ke skále si turista může všimnout i jednoho zajímavého místa v lese, kde jsou na stromech zavěšeny zvířecí lebky a nejrůznější atributy. „Nevím, kdo to tady vytvořil, ani proč, jestli se jedná o hrob nějakého zvířete, anebo je to jen tak pro zábavu kolemjdoucích. Každopádně je to dobrý tip na noční bojovou hru,“ dodává s úsměvem Veronika Kalivodová.

Spustit audio