Malujeme na hedvábí. Jednoduše, snadno a efektně

6. červen 2015

Máte tvůrčího ducha a rádi byste obdarovávali své blízké originálními dárky? Zkuste malbu na hedvábí! Při výrobě hedvábných šátků nebo šál budou dveře vaší fantazii otevřené dokořán. Existují desítky technik. A motivů, které lze ztvárnit, je nepočítaně.

Kde koupíte hedvábí a v jaké formě, kam a jak ho upevnit, jaké barvy nakoupit? Na to jsme se zeptali Kateřiny Soukupové, která je autorkou úspěšné knihy o malování na hedvábí.

Hedvábí nakoupíte ve specializovaných obchodem s výtvarnými potřebami, stejně jako ostatní pomůcky a potřeby. Metráž nebo polotovary: šátky či šály různých rozměrů. Vybírat můžete i podle gramáže hedvábí. Bývá vyjádřená číslem za druhem hedvábí (např. 40 x150 cm, pongé 5 – udává rozměr šálu, druh hedvábí a gramáž). Čím vyšší číslo, tím vyšší gramáž. Lehčí a středně těžké hedvábí volíte u šátků a šál (4 až 8), pokud si budete chtít vyrobit hedvábné šaty, rozhodnete se pro gramáž vyšší.

Hedvábí upevníte do dřevěného rámu, který jste si koupili nebo vyrobili. „Já dávám přednost takzvaným slepým rámům, které se používají k napínání plátna,“ ukazuje Kateřina Soukupová. Velikost rámu musí odpovídat rozměrům hedvábí, se kterým budete pracovat. „Ale pozor, máte-li hedvábný šátek o rozměrech 55 x55 cm, musíte koupit rám o 15 až20 cmvětší. Pořídíte si například 4 lišty 70 nebo75 centimetrůdlouhé a z nich rám sestavíte.“

Rámy různých rozměrů

Hedvábí do rámu upevníte obyčejnými gumičkami s „žabkami“ na záclony, případně speciálními „drápky“ (viz foto). Napínáčky se třemi hroty jsou určeny pouze pro uchycení metráže, kterou po dokončení práce ještě začistíte (napínáčky zanechají v hedvábí dírky, které se nezacelí).

Na hedvábí malujete barvami (vhodné pro začátečníky) nebo barvivy. Barvy obalují vlákno a fixujeme je suchým teplem (žehlením). Barviva pronikají přímo do vlákna a fixují se vlhkým teplem, párou (papiňák, napařovací hrnec nebo profi napařovací válce, kde se hedvábí fixuje až čtyři a půl hodiny).

Pracujeme s barvami nebo barvivy

Technik malby na hedvábí je nepřeberné množství. Některé z nich znáte z klasické malby či grafiky. Nejjednodušší je začít tím, že si hedvábí napnete, navlhčíte (více či méně), namícháte barvy podle nálady, zapouštíte je a hrajete si s nimi. Tak se nejlépe naučíte s barvami pracovat a ovládat je. „Vznikají neuvěřitelně hezké věci a vy si velmi rychle můžete vlastnoručně vyrobit šátek nebo šálku, případně svým výrobkem někoho obdarovat,“ říká Kateřina Soukupová z Ateliéru hedvábí, kde vede kurzy malby na hedvábí podle vlastní metodiky, postavené na výtvarné hře.

Mezi důležité techniky patří akvarel (na vlhkém či suchém podkladu), konturování (gutta), práce s voskem či voskovými pastely a další.

Spustit audio